Exposerende Nieuwe Westlanders aan het woord

Algemeen
De exposerende kunstenaars hopen op veel publiek.
De exposerende kunstenaars hopen op veel publiek. (Foto: Mahir Hijaze)

De hele maand september organiseren Westland Cultuurweb, Bibliotheek Westland en de Culturele Raad Wateringen de expositie ‘Vrijheid; kunst door Nieuwe Westlanders’ in Cultureel Centrum De Hofboerderij in Wateringen. We laten de exposanten aan het woord.

door Mahir Hijaize

 De expositie vindt plaats in het kader van het programma Cultuur Zonder Grenzen, en is bedoeld om kunst en cultuur in Westland voor nieuwkomers toegankelijker te maken en ontmoeting te stimuleren tussen kunstliefhebbers.

De expositie vindt plaats in alle weekenden van september. Er zijn elf deelnemers uit meerdere landen en culturen (Polen, Syrië, Afghanistan, Turkije, Armenië, Bulgarije, Rusland, Tsjechië). Zij wonen nu in Naaldwijk, Monster, Poeldijk, Wateringen, Kwintsheul, De Lier en Den Haag.

Wethouder Barend Rombout opende op 1 september de Open Atelierroute Wateringen-Kwintsheul waar ook de expositie van de nieuwe Westlanders deel van uitmaakte en dus langer doorloopt. Een drukbezochte avond waarop hij benoemde dat het thema Vrijheid belangrijk is voor iedereen, waar je ook vandaan komt.

Programmaleider Participatie van Cultuurweb Wendy van Es zegt: “Het is een themamaand boordevol kunst, workshops en optredens van mensen die nieuw in Nederland zijn komen wonen of hier tijdelijk verblijven.” Wendy hoopt veel mensen uit veel culturen elkaar ontmoeten en leren kennen. En met elkaar genieten van vele kunstvormen. Zoals bijvoorbeeld de optredens tijdens het Westlands Open Podium afgelopen 11 september.

Enkele deelnemers aan de expositie:

Julija Gaifulina (46) jaar komt uit Rusland en woont in Poeldijk: “Ik maak boeketten met snoep en verrassingscadeaus. Voor mij is dit mijn eerste grote expositie. Ik vind het leuk en ik hoop dan meer mensen ons werk kunnen zien. En dat wij verder kunnen met ons werk.”

 Soman Sediqi (20) jaar en hij komt uit Afghanistan en hij woont in Poeldijk. Hij woont bijna 3 jaar in Nederland. Hij zegt: “Ik presenteer mijn verschillende kunsten in een tentoonstelling, maar helaas was ik niet beschikbaar om hun opening bij te wonen. Ik denk dat dit soort tentoonstellingen heel goed is om de kunstenaarsgemeenschap in gemeente Westland te verbinden, zodat ze elkaar op een andere manier kunnen helpen. Ik zou graag meer van dit soort evenementen bijwonen. Ik kan alleen maar tegen de nieuwe Westlanders zeggen dat, als het mogelijk is dit soort evenementen bij te wonen, het positieve energie geeft aan de artiest. Ze raken echt gemotiveerd als ze drukke evenementen zien.”

Beste periode

Michal Šustr (43) jaar komt uit Tsjechie, uit Silezie en woont nu in Monster. In Naaldwijk heeft hij zijn eigen atelier via Westlandse Kunstenaarscollectief WIT. “De expositie laat mijn binnenste zien. Mijn pogingen om geschiedenis, cultuur, literatuur te combineren met surrealisme, symbolisme, naturalisme, romantiek en expressionisme. Maar ieder schilderij of tekening is anders. Voor deze unieke expositie heb ik bewust gekozen werken verbonden met thema vrijheid. Bewust, omdat ik zo veel mogelijk apart wil blijven. Dat lukt bij mij wel, alleen heb ik een beetje het probleem dat sommige mensen kunnen mijn gevoelens, binnenste en gedragen niet begrijpen. Voor mij is mijn verblijf in Westland verrassend de beste periode van mijn leven. Ook qua kennissen, werk en mogelijkheden. Ik woon nu acht jaar in Westland. Het is ieder jaar iets beter. ik heb hier helemaal geen familie en verwanten, ben redelijk introvert, en toch ben ik nu goed gesocialiseerd. Met kleine vertraging, en met bepaalde hindernissen, maar wel succesvol.”

Maryam Mashhooriazar (40) jaar komt uit Iran en woont sinds 2017 in Nedereland. Nu woont ze in De Lier. Toen ze in Iran woonde was haar vader kleermaker. Hij had veel boeken over kledingmodellen. Zij was voor het eerst gefascineerd door het menselijk lichaam toen zij de boeken van haar vader zag. Zij schildert professioneel na haar afstuderen aan de Universiteit van Teheran en maakt figuratieve schilderijen die geïnspireerd zijn op het menselijk lichaam en portretten. Over expositie zegt ze: “Ik heb vier kunstwerken in de tentoonstelling in De Hofboerderij. Deze tentoonstelling zou een kans kunnen zijn om relaties te ontwikkelen tussen buitenlandse kunstenaars en de Westlandse artistieke gemeenschap.”

Culturen bij elkaar

Zij wil de nieuwe Westlanders en alle mensen vertellen dat het niet belangrijk is waar we wonen, maar hoe we leven. “Want de tijd vliegt en het is eigenlijk ons waardevolle leven dat opraakt. “Geniet van het leven in elke situatie.”

Albena de Koning (56) jaar en komt uit Bulgarije en woont in Monster. Zij heeft drie uitzichten uit historische dorpen in Bulgarije in aquarel geschilderd en getoond. Zij vindt het een geweldig initiatief omdat op deze manier veel culturen bij elkaar worden gebracht. Mensen kunnen nieuwe contacten leggen en inspiratie op doen. Zij zegt aan de Westlanders: “Bouw met respect aan je nieuwe bestaan, maar behoud ook je culturele erfenis en laat de andere ook van leren.”

Perspectieven

Fatima (32) jaar, komt uit Turkije en zij woont al vier jaar in Wateringen. Zij is kunstenaar en maakt Ebru. Dat is een Turkse kunst. Vrijheid, het thema van de expositie, is zo belangrijk voor haar dat zij vier kunstwerken heeft gemaakt voor de expositie. Zij vindt de expositie erg leuk en speciaal omdat het haar eerste is. “De sfeer van de expositie is ook prachtig. Er zijn veel mooie en succesvolle kunstwerken. Ik vind het belangrijk om verschillende perspectieven te zien. Dankzij de expositie kwam ik veel nieuwe perspectieven tegen,” aldus Fatima.

Zij heeft een tips voor nieuwkomers: “De deuren zullen opengaan als je begint te lopen, dat motiveert je. Daarnaast hecht ik veel belang aan het leren van Nederlands om een andere cultuur te leren kennen en met nieuwe mensen te communiceren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding