Westlandse wijnimporteur valt in de prijzen

Algemeen
Pieter-Dirk Roeleveld laat trots het proefschrift zien.
Pieter-Dirk Roeleveld laat trots het proefschrift zien. (Foto: PR)

De Westlandse wijnimporteur Artisan Wines uit  ’s-Gravenzande heeft vorige week tijdens het 34e Proefschift wijnconcours in Rotterdam Ahoy de prijs van beste witte wijn van 2022 tot 25 euro gewonnen. Een jury bestaande uit sommeliers werkzaam bij diverse toprestaurants in Nederland liet 116 wijnen toe tot de finale en er werden 15 awards uitgereikt.

Artisan Wines zond vijf biologische natuurwijnen in en alle vijf wijnen haalden de finale. Drie werden genomineerd en één won uiteindelijk een prijs met een 9 uit 10. Met de Cuvée des Gueux, Adrien Berlioz, Vin de Savoie Chignin, Frankrijk 2021 heeft eigenaar Pieter-Dirk Roeleveld een biodynamische wijn gevonden die zoals hij zelf zegt ’zeldzaam lekker’ is. Afkomstig uit de Savoie, aan de voet van de Alpen, gemaakt van 60% Jacquère en 40% Altesse druiven van 50 jaar oude wijnstokken.

Kraakhelder

Roeleveld: “Een wijn zoals biodynamische wijn zou moeten zijn. Gemaakt met vakmanschap, onder goede hygiëne en dat resulteert in een kraakheldere topwijn. Geen troebel vocht, zoals veel biologische wijnen -helaas- vaak nog zijn.’’ De jonge wijnmaker Adrien Berlioz bewerkt zijn 5 hectare wijngaarden op hellingen met wel 50% stijging met paarden. Hij gebruikt natuurlijke schapen- en koeienmest. En in september worden de druiven met de hand geplukt. De wijn rijpt in alle rust in roestvrijstalen vaten en er wordt niets aan toegevoegd of uitgehaald.

Lakdop

De Cuvée des Gueux zit in een aparte fles, met een lakdop. En met een grappig etiket waarop twee vrolijke Fransen. De rechtse lijkt erg op Adrien Berlioz zelf. Gueux is letterlijk vertaald bedelaar en zo is de wijn ook bedoeld, als een lokale dorpswijn. Dat Artisan Wines hem nu hier heeft is een -plezierig - toeval. “Ik kreeg de tip eens bij Adrien te gaan kijken van een andere relatie, Benoît Chazzalon van Chateau de la Selve uit de Ardèche,’’ vertelt Pieter-Dirk Roeleveld. “We zijn bij Adrien op bezoek geweest en waren onder de indruk. Van zijn manier van werken, van zijn enthousiasme en natuurlijk van zijn wijnen. Met een opmerkelijke mineraliteit en fraaie zuurtegraad. Raszuiver, crispy en stenig. Een echte curiositeit!’’