Wethouder Berend Rombouts was bij de opening aanwezig.
Wethouder Berend Rombouts was bij de opening aanwezig. (Foto: Stefan Segers)

De Iris opent deuren midden in het leven van Naaldwijk

Algemeen

Middin-locatie de Iris heeft dinsdagmiddag 28 september officieel haar deuren geopend, midden in het leven van Naaldwijk. “Een mooi huis in een fijne buurt. Wat wil je nog meer?”

Met het strooien van rozenblaadjes werd de Iris eindelijk officieel geopend, nadat de 34 mensen met een beperking die hier wonen vorig jaar al de sleutel van hun nieuwe appartement kregen. “Een mooi huis in een fijne buurt - wat wil je nog meer?” zei Harry, die volop genoot van het officiële openingsfeestje. “We hebben een mooie tuin en zelfs een kas met tomaten, komkommers en druiven. Peter houdt dat bij. Samen met iemand uit de buurt.”

Vertrouwde omgeving

In de Iris wonen mensen van dertig tot meer dan tachtig jaar oud met een (licht) verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Marieke van de Guchte, zorgmanager van de Middin-locatie, ziet hoe ze vanuit hun nieuwe appartement graag de buurt ingaan. “Even naar de supermarkt of de bakker - het doet mensen goed dat ze hier in hun vertrouwde omgeving wonen. Ze zijn dicht bij hun familie en sport- of toneelclub. Ook niet onbelangrijk: een aantal kan zelfs lopend naar hun werk. Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Sommige mensen wonen hier al tientallen jaren.”

Historische plek

De Iris is een nieuw gebouw, dat bestaat uit onder meer 34 appartementen met eigen badkamers en kleine keukentjes. Voor de nieuwbouw werd eerst het oude pand gesloopt. Tijdens de sloop en daarna de bouw woonde men tijdelijk in de Ark in Wateringen. Bij de opening werden veel verhalen over vroeger verteld. “Zelfs over toen deze plek nog een haven was, waarvandaan spullen naar de veiling werden gebracht,” zei Marieke. “Het is een historische plek voor veel Naaldwijkers. Het is goed om daar samen bij stil te staan.”

Herdenkingsboom in tuin

De opening was een feest, maar ook een beetje verdrietig. Het afgelopen jaar overleden namelijk Lia, Carola, Peter en Anneke. “Anneke helaas zelfs net voordat we vanuit Wateringen terugverhuisden naar Naaldwijk,” zei Marieke. “Voor hen hebben we een herdenkingsboom geplant. Met een metalen bankje eromheen. Hun namen krijgen er een mooi plekje in de buurt. We missen ze. Zeker ook vandaag.”

Koken met wethouder Rombout

Bij de opening van de Iris - ontworpen door VD+M en gebouwd door Weboma, Verkerk en KC Technics - waren naast veel familie en vrijwilligers ook Barend Rombout, wethouder van de gemeente Westland, en Emmeke van Eersel van de raad van bestuur van Middin aanwezig.

De wethouder had mooie woorden over voor hoe de mensen op de Iris wonen. “Ik vind het belangrijk dat er voor iedereen die in onze gemeente woont een goede woonplek is.” zei hij. “Daarom ben ik blij om te zien dat dat hier bij de Iris heel goed gelukt is. De bewoners hebben ruime appartementen met goede voorzieningen zoals een eigen kitchenette. Eén van de bewoners nodigde mij al uit om eens samen te koken en aan te schuiven voor een lekkere maaltijd. Dat ga ik zeker een keer doen!”

Familie, vrijwilligers en buren

Volgens Emmeke kunnen de mensen die op de Iris wonen en het team aan begeleiders trots zijn op hun plek midden in het leven van Naaldwijk. “De Iris is echt een begrip in het dorp,” zei ze. “Knap ook hoe snel het nieuwe gebouw al een warm thuis is geworden. Dat het op het feestje zo druk is, zegt genoeg. Familie, vrijwilligers, buren - die zijn goud waard. Midden in het leven staan doe je samen met mensen om je heen. De Iris daar een mooi voorbeeld van.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Lionsclub Westland doneert aan Middin Westland Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
FC Westland komt tegen Zeemacht opnieuw net te kort Sport 15 uur geleden
Afbeelding
HookXV te laat op stoom in Den Haag Sport 16 uur geleden
Afbeelding
‘Pius X wacht al drie maanden op geld gemeente’ Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Op de pijp met... Leo Zwinkels Algemeen 27 nov, 20:18
Afbeelding
Albaniëgangers Leo en Bram bedanken thuisfront Algemeen 26 nov, 22:00
Afbeelding
7.000 flyers in Monster in cold case Jaïr Soares Nieuws 26 nov, 12:54
Afbeelding
Midwinterhoornblazers in het Staelduinse Bos Algemeen 26 nov, 09:31
Afbeelding
Sean Webster Blues Band bij Blues aan Zee Algemeen 26 nov, 09:22
Afbeelding
45-toeren met Erik & Yvonne in Cultuurschuur Algemeen 26 nov, 08:44
Afbeelding
Radhika Kaushal: ‘Wij hebben het goed hier’ Algemeen 26 nov, 08:18
Afbeelding
Groter beroep op maatschappelijk vangnet door dure tijden Algemeen 25 nov, 19:45
Afbeelding
Vragen over ‘communicatieverbod’ voor Seniorenraad met wethouder Algemeen 25 nov, 19:13
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief