Gravin Machteld welkom geheten op oude stek

Algemeen
Wethouders Michiel Ferwerda en Berend Rombout onthullen het teruggeplaatste beeld van Gravin Machteld.
Wethouders Michiel Ferwerda en Berend Rombout onthullen het teruggeplaatste beeld van Gravin Machteld. (Foto: Thierry Schut)

Het beeld van Gravin Machteld is terug op het Marktplein in ‘s-Gravenzande. Wethouders Michiel Ferwerda en Barend Rombout onthulden het beeld donderdag 2 februari samen met kunstenaar Ingrid Rollema.

Het beeld is geheel gerestaureerd en heeft een nieuwe sokkel gekregen. Het terugbrengen van het beeld van Gravin Machteld is een van de ‘snel voor elkaar’ punten uit het coalitieakkoord.

Afvaardigingen van de BIZ ’s-Gravenzande, de marktcommissie en nabijgelegen ondernemers en winkeliers sloten aan bij de feestelijke onthulling.

Gravin Machteld

Het beeld van Gravin Machteld werd eerder onthuld in 1996. Kunstenaar Ingrid Rollema maakte het beeld ter ere van het 750-jarige bestaan van ‘s-Gravenzande. Gravin Machteld van Holland woonde in de 13e eeuw een groot deel van haar leven in ’s-Gravenzande. Op voorspraak van haar kreeg ’s-Gravenzande stadsrechten.

Na afwezig te zijn geweest is het beeld nu weer terug op het Marktplein. ’s Avonds wordt het uitgelicht waardoor de gravin ook dan goed zichtbaar is.