Weerpraat met Marco: ‘Aprilletje zoet...’

Column
Marco Schregardus.
Marco Schregardus. (Foto: Privé)

De lente lijkt eindelijk op gang te komen wat zon betreft. April brengt ons vaak een bonte mix van weersomstandigheden. “Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed,” zegt een oude weerspreuk die velen van ons bekend in de oren klinkt. Deze uitdrukking suggereert op het eerste gezicht dat april nog wel eens verrassend uit de hoek kan komen met sneeuwval. Echter, de werkelijke betekenis ervan is net zo verrassend als het weer zelf en vertelt een heel ander verhaal.

In werkelijkheid refereert deze ‘witte hoed’ niet naar de sneeuw, maar naar de chique witte zomerhoeden die in de negentiende eeuw door sommige dames uit aristocratische kringen werden gedragen. Deze hoeden kwamen vooral tevoorschijn wanneer het (einde van april) prachtig zonnig weer bracht, vaak met temperaturen ruim boven de 22 graden. Een mooi staaltje van hoe taal en tradities ons op het verkeerde been kunnen zetten!

Is het weer van afgelopen weekend een voorbode van een prachtige start van de lente?

En als we het over warmte hebben, dit weekend heeft april zich al van haar beste kant laten zien. Zaterdag 6 april tikte het kwik maar liefst 23,1 graden aan, een temperatuurrecord voor deze dag. Zondag 7 april, was het zonnig met een aangename temperatuur van 18,6 graden. Is het weer van afgelopen weekend een voorbode van een prachtige start van de lente?

Deze verrassende wendingen in het weer zijn een perfecte herinnering aan de onvoorspelbaarheid van de natuur. Terwijl we genoten van dit mooie weekend, laten we ook de rijke historie en verhalen achter onze weerspreuken dus niet vergeten. Het weer biedt altijd stof tot praten. Ik kijk uit naar jullie vragen of bijzondere weerfoto’s. Wie weet, misschien wordt jouw inzending wel besproken in de volgende column!

Weer of geen weer er is altijd nieuws!

Weerman Marco 

Vragen: weerpraat@aiwestland.nl

Deze column verschijnt in Nieuwsblad Westland van 10 april 2024.