Open Monumentendag op Sonnehoeck

Cultuur
Tijdens Open Monumentendag duikt Sonnehoeck in het verleden van tuindersfamilie Van Leeuwen.
Tijdens Open Monumentendag duikt Sonnehoeck in het verleden van tuindersfamilie Van Leeuwen. (Foto: PR)

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september duikt Sonnehoeck in het verleden van tuindersfamilie Van Leeuwen die meer dan honderd jaar lang druiven teelde op de historische druivenkwekerij. Dit als eerbetoon aan Geo van Leeuwen, de onlangs overleden grondlegger van Rijksmonument Sonnehoeck in Kwintsheul.

Met een bijzondere openingsceremonie opent Sonnehoeck om 10.00 uur haar deuren. Voor één dag zal de sleutel van het historische woonhuis overhandigd worden aan de acteurs van theatergroep Wateringen. In traditionele klederdracht heten zij de bezoekers deze dag welkom. In dit woonhuis is een expositie te zien over tuindersfamilie Van Leeuwen die meer dan een eeuw op Sonnehoeck tuinde en de bijzondere rol die Geo heeft gespeeld voor het duurzaam behoud van de druivenkwekerij als Rijksmonument. In De Koepelkamer draait doorlopend een film over Sonnehoeck door de jaren heen en Geo in het bijzonder. Verder is ook Splintergroep Glaskunst is weer aanwezig met hun mooie glas in lood werk. Bovendien kunnen bezoekers een boottocht maken naar de Bartholomeuskerk in Poeldijk of genieten van koffie met een druivenvlaaitje in ontvangstruimte de DrieKapper.

De sappige Westlandse druiven, met het bijzondere keurmerk ‘Westlandse Druif’, zijn te koop in speciale cadeauverpakking in de vorm van een kas of kistje. Bovendien heeft het inmaakteam van Sonnehoeck jam en sap gemaakt van fruit uit eigen boomgaard.

Sonnehoeck is op deze speciale Open Monumentendag gratis te bezoeken. Er zijn enthousiaste rondleiders aanwezig om antwoord te geven op al uw vragen.