Pius X viert respectabele leeftijd met muzikaal weekend

Cultuur
Voorzitter Bas Vermeulen:
Voorzitter Bas Vermeulen: "Wij als bestuur zorgen alleen voor een kader en faciliteren." (Foto: RD)

“Een kwestie van netwerken, praten, luisteren en durven.” Zo is Muziekvereniging Pius X aan haar indrukwekkende acts voor het jubileumweekend gekomen volgens voorzitter Bas Vermeulen. De 110-jarige Poeldijkse vereniging gaat vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 april in de Veiling haar verjaardag vieren voor het publiek en met muzikanten van formaat. Kaarten zijn te bestellen via de site en Facebook. 

door Rianne Dekker

Het spits wordt op vrijdagavond afgebeten door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. “Een oud-lid van ons heeft ooit het contact gelegd en toen jaren later onze invaldirigent Arjan van der Dussen afkomstig bleek te zijn van de Marinierskapel kwam van het één het ander”, aldus Bas. De volgende dag is het de beurt aan allereerst de eigen slagwerkgroep PX Percussie, en daarna het Belgische marimba duo Marimbros, gevolgd door Circle Percussion met Japans slagwerk. 

Funky Fingers

“Via PX Percussie leider Michel Ponsioen zijn we bij deze twee acts uitgekomen”, vertelt de voorzitter. De zondagavond tenslotte, laten eerst het eigen saxofoon ensemble Funky Fingers en het Westlands Saxofoonorkest van zich horen, gevolgd door de Amsterdamse band Gallowstreet. Bas: “Via contact met Funky Fingers leider Erik-Jan de With is hun bariton sax Dirk Zandvliet hier geweest voor een workshop. Mede daardoor is het balletje gaan rollen, en de rest is geschiedenis.”

Kijken naar vraag

Over geschiedenis gesproken. Vermeulen is komende april alweer tien jaar voorzitter van de vereniging. Hij trad een maand na het 100-jarig bestaan aan. Er waren succesvolle optredens in Praag en de fanfare won verrassend het WFM-festival. Daarna kwam de kentering door wegvallen van leden, harmonisering van subsidie regelingen en asbest in de zaal van De Leuningjes waardoor deze jarenlang niet bruikbaar was. Bovendien was het door de vereniging georganiseerde dweilfestival aan inflatie onderhevig en volgde de coronacrisis.

Tegenwind

Onder het motto ‘Tegenwind doet een vlieger stijgen’ geeft hij aan hoe Pius X uit de strijd is gekomen na het tien jaar behoorlijk voor de kiezen te hebben gekregen. Afkomstig uit het bedrijfsleven en de sportwereld, riep hij al sinds zijn aantreden dat er meer moest worden gekeken naar het bedienen van de leden, namelijk kijken naar vraag in plaats van aanbod. “De situatie was zo dat je binnenkwam als leerling, en dan doorstroomde naar achtereenvolgens het leerling- en grote orkest. Dan zat je als jonkie naast de grijze duiven en muziek te spelen die je helemaal niet leuk vond. Het verenigingsbestuur moest een omschakeling in het denken realiseren en dat had tijd nodig. Toen een samenwerking op orkestniveau met De Phoenix uit Wateringen strandde, ging er een deur dicht, maar een ander weer open. Toen ontstond namelijk het idee voor ensembles, ieder met een eigen commissie en muzikaal leider, die zelf hun muziek- en kledingkeuze bepalen. Wij als bestuur zorgen alleen voor een kader en faciliteren.”

‘On-Pius’

Het resultaat mag er zijn. De Big Band The Attic, de slagwerkgroep PX Percussie en het saxofoon ensemble Funky Fingers hebben de traditionele fanfare vervangen en daarmee een volgens de voorzitter ‘on-Pius achtig maar ontzettend goed ontvangen’ concept neergezet. Dit bleek bijvoorbeeld uit de reacties van het Poeldijkse publiek na het golden oldies-concert dat de ensembles verzorgden aan het begin van het jubileumjaar. “Het is een goede stap geweest”, aldus Vermeulen over de transformatie van fanfare naar kleinere ensembles. “In den lande zie je nu ook meer en meer die trend. Wij hebben daar natuurlijk niet model voor gestaan, maar het meer vraag- dan aanbod gerichte wordt wel de tendens.”

In het verschiet liggen een optreden van De Donuts op 2 juli en een expositie over de geschiedenis van Pius X in de kerk in Poeldijk op Open Monumenten weekend.