Het jaar van... Roos Vollebregt: ‘De jongeren groeien mee met hun plantje’

Cultuur
Het Sinterklaas-dobbelen is één van de activiteiten die Plant a friend. Roos Vollebregt zit in het midden.
Het Sinterklaas-dobbelen is één van de activiteiten die Plant a friend. Roos Vollebregt zit in het midden. (Foto: Mabel Böhms Media)

Roos Vollebregt (24) zag haar award-winnende project Plant a friend dit jaar een heuse stichting met bestuur worden. Een stabiele move in de strijd tegen eenzaamheid. Plant a friend brengt eenzame jongeren van 16 tot grofweg 28 jaar met elkaar in contact. Wie zich aanmeldt krijgt een plantje thuisbezorgd, dat de spil gaat vormen in dit contact. 

Door Rianne Dekker

“Het is het begin van het gesprek. De één weet hoe het plantje heet en vertelt het de ander die het niet weet. Je vertelt elkaar waar jij het plantje hebt neergezet en hoe je het onderhoudt. Doet ‘ie het niet meer, dan koop je samen een nieuwe. Je kunt eigenlijk steeds weer op het plantje terugkomen. Je zou kunnen zeggen dat de jongeren letterlijk meegroeien met hun plantje”, legt Roos uit in ‘thuisbasis’ The Vineyard in Monster.

Op de achtergrond is een groep jongeren van Plant a friend aan het Sinterklaas-dobbelen. Het is één van de activiteiten die Plant a friend samen met The Vineyard voor hen organiseert. Drie keer per week is er een app-moment en iedere twee weken kunnen de jongeren meedoen met een activiteit. Twee keer per jaar is er in The Vineyard een jongerenevent met bijvoorbeeld workshops. Eén keer per maand wordt er met de hele groep afgesproken en elke drie maanden start er bij Plant a friend een nieuw traject, waarbij nieuwe mensen dan kunnen aansluiten.

Lage drempel

Momenteel zijn er twee appgroepen. Roos signaleert wel een vaste kern in de groep jongeren, waarvan er vier actief zijn in de app groep. Het onder de aandacht brengen van Plant a friend gaat vooral via socials en de media. Ook staat Roos veel op braderieën en markten om vragen te beantwoorden. “Soms word ik een bekende Westlander genoemd”, zo zegt ze. “Die ambitie heb ik niet, maar het gaat automatisch omdat ik wil dat Plant a friend meer bekendheid krijgt in Westland. We krijgen nu veel aanmeldingen uit heel Nederland, en deze zijn lastig af te houden. Het nationale karakter maakt de drempel om elkaar te ontmoeten ook hoger. In januari gaan we brainstormen hoe we dit verder gaan aanpakken. We willen de drempel zo laag mogelijk houden door het kleinschaliger en gratis te laten zijn en bij aanmelding meteen het plantje te laten bezorgen.”

Kwekers sponsoren

Bezorging van de plantjes was, naast het beheersen van de aanmeldingen, één van de prioriteiten op de agenda van Roos, die het Plant a friend concept overgenomen heeft van stagiaires van de stichting Talents And Dreams Leiden, die de opdracht kregen een project te bedenken om eenzaamheid onder jongeren te verhelpen. In de Leidse versie werden de plantjes via een winkel opgestuurd aan jongeren door heel Nederland. “In koude maanden waren de stekjes onderweg al bevroren, en er werden ook verzendkosten gerekend. Dat moest anders. We komen nu aan onze plantjes via kwekers, die optreden als sponsor. Een vrijwilliger bezorgt de plantjes bij de jongeren thuis.”

Roos heeft dus al wat speerpunten aangepakt sinds ze in november 2021 het Plant a friend stokje overnam van de Leidse stagiaires. “Omdat hun stageperiode afliep, zochten ze iemand die het wilde voortzetten. Ik kende het project al en het pakte me. Ik ben er alleen ingestapt en heb me eerst ingelezen in het projectplan, waarvan ik een aantal zaken als aanmeldingenstroom en plantjesbezorging wilde aanpassen. Toen ben ik een soort pilot gestart in Westland.”

Buitengesloten

Ook in Westland is eenzaamheid onder jongeren een feit

Want ook in Westland is eenzaamheid onder jongeren een feit. Roos, die op school werd buitengesloten en door een spierziekte minder mee kon doen met gym, heeft hierdoor ook momenten van eenzaamheid gekend. “Er zijn vele oorzaken voor eenzaamheid onder jongeren”, zo zegt ze. “Gepest worden, verhuizen naar een andere stad, het hebben van een verstandelijke beperking, het overlijden van ouders of mantelzorger zijn. Ook individualisering en digitalisering spelen een rol, evenals het thuisonderwijs dat sinds de coronacrisis nog steeds aan de orde is.” Plant a friend kent ook de sociale kaart en kan een eenzame jongere desgewenst in contact brengen met Vitis Welzijn, een sociaal makelaar of een jongerenwerker.

Jacks ervaring

Iemand die zijn eenzaamheid doorbroken heeft, is Jack. Hij laat graag de dobbelsteen even liggen om te vertellen hoe zijn leven er uitziet sinds hij meer contacten heeft gelegd en zelfs een relatie over heeft gehouden aan een activiteit. “Ik heb in de appgroep van Plant a friend gezeten, maar ben daar nu anderhalf jaar uit. Ik kom wel samen met mijn vriendin naar activiteiten hier. Misschien dat ik in januari weer mee ga doen met Plant a friend, want je moet wel actie ondernemen om je vaste netwerk te verbreden. Vorig jaar heb ik met een aantal jongeren een kerstdiner georganiseerd in de koelcel op de tuin van mijn vader!”

Roos wil in de toekomst met Plant a friend toch met kleine stapjes heel Nederland gaan veroveren. “Maar uiteindelijk hoop ik dat Plant a friend niet meer nodig is, al is dat misschien wel onrealistisch.”

Dit artikel verscheen op 20 december in onze speciale kerstuitgave De beste wensen voor alle mensen.