Breicafé De Vlietwoning: praten en breien tegelijk voor het goede doel

Cultuur
'Kanjer' Lonneke van der Meer toont vol trots de door het Breicafé gehaakte slingers voor het vieren van het 1-jarig bestaan van het Droom Je Thuis-huis. Rechts Joke Wageveld.
'Kanjer' Lonneke van der Meer toont vol trots de door het Breicafé gehaakte slingers voor het vieren van het 1-jarig bestaan van het Droom Je Thuis-huis. Rechts Joke Wageveld. (Foto: Rianne Dekker)

Breicafé De Vlietwoning handwerkt niet alleen met succes voor de culturele monumentale boerderij aan de Bruidsbogerd. Een uitstapje ten behoeve van een ander doel wordt niet geschuwd, zo bleek dinsdagmiddag 26 maart in de bibliotheek in Naaldwijk. Daar mocht Lonneke van der Meer, bewoonster oftewel ‘kanjer’ van het Droom Je Thuis-huis, vier prachtige gehaakte slingers in ontvangst nemen. Op haar beurt bedankte ze met een doos Merci de hardwerkende dames van het Breicafé.

Door Rianne Dekker

Het Droom Je Thuis-huis bestaat op Tweede Paasdag alweer een jaar. Daarom was aan het Breicafé verzocht een feestelijke aankleding te fabriceren. Van restjes katoen en een klein beetje nieuw materiaal werd een duurzame slinger in vrolijke kleuren gehaakt. Tijdens NL Doet droegen zelfs leerlingen van het Lentiz er hun steentje aan bij. “Ja, haken doen we ook, net als bijvoorbeeld quilten of borduren”, aldus één van de initiatiefneemsters Joke Wageveld. “Breicafé bekt wel lekker, maar we beperken ons dus niet alleen tot breien. Eigenlijk mogen de dames maken wat ze willen en hun eigen materiaal meebrengen. Het café is in principe bedoeld, en na de Corona periode opgericht, om mensen de deur weer uit te krijgen en iets aan de hand te hebben en gezellig te kletsen.”

Projecten

Wel wordt de dames gevraagd om een of twee keer per jaar mee te werken aan een project, zoals bijvoorbeeld het verzoek van het Droom Je Thuis-huis. Joke: “Het geeft ze het gevoel nuttig werk te doen en iets bij te dragen aan de maatschappij. Dit is echter vrijwillig, als ze het echt niet leuk vinden hoeven ze niet mee te werken. Het moet wel leuk blijven en we willen geen druk op de dames leggen.”

Dit laatste benadrukt ze ook als het gaat om verzoeken. “Doe ze ruim op tijd, dan kunnen we er rustig en zonder druk op de ketel aan werken.” Op het moment wordt gewerkt aan de zogenaamde Plukbollen, een opdracht uit de apothekershoek. Aan deze gehaakte ballen kunnen mensen met dementie en onrustige handen oneindig blijven frutselen. Ook aan kinderen die erg druk zijn kunnen ze uitkomst bieden. Tevens worden de zogeheten Snoezelmoffen met allerlei frutsels eraan voor dezelfde doelgroepen vervaardigd. Het materiaal wordt vaak gedoneerd, zo vertelt Joke. “Het gaat dan bijvoorbeeld om wolletjes van mensen die zijn overleden of zijn gestopt met hun hobby. Wij kunnen alles gebruiken.”

Etalagebenen gezocht

De club van 26 handwerksters (die met dit aantal een ledenstop en wachtlijst heeft) heeft nog een aantal leuke activiteiten in het vooruitzicht. Op de rol staat sowieso een expositie in de bibliotheek, met o.a. Mondriaan thema. Helga, ook initiatiefneemster van het Breicafé, is hiervoor nog op zoek naar een paar ”etalagebenen” voor prachtige gehandwerkte kousen

Kofferbakverkoop

Daarnaast staat het Breicafé op zaterdag 6 april van 10 tot 16 u. met een kraam op de open dag van De Vlietwoning. Er zijn handwerkjes in de verloting/verkoop en in de grabbelton zitten kleine maaksels. De opbrengst komt ten goede aan de boerderij. Wat er overigens wordt gedaan van opbrengsten van activiteiten van het Breicafé is dan ook te bewonderen. “Er zijn drie nieuwe staldeuren van gekocht, met daarbij een plaatje dat deze door ons zijn geschonken”, vertelt Joke met gepaste trots. Tevens opent horeca De Brink die dag officieel zijn deuren met live muziek.

In augustus staat er een gezellig ledenuitje op het programma. Johan van den Bos zal de dames met zijn Rondvaart Zuid-Holland twee uur lang door de Westlandse wateren varen. Op deze “breicruise” mogen de handwerkjes natuurlijk niet ontbreken. Onder het genot van koffie en een hapje kan er ook gezellig gekletst worden. “Want wij kunnen praten en breien tegelijk!”