In deze Westlandse dorpskern vind je de meeste nieuwe zonnepanelen

Duurzaamheid
Zonnepanelen op het dak van de Wielepet in Monster.
Zonnepanelen op het dak van de Wielepet in Monster. (Foto: Archief)

In het werkgebied van netbeheerder Westland Infra hebben kleinverbruikers in het afgelopen jaar bijna 27 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, waarbij ’s-Gravenzande de koppositie bekleedt. Deze gegevens zijn afkomstig van de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES), waar kleinverbruikers in het Westland, Midden-Delfland en de Botlek Rotterdam hun zonnepanelen registreren via energieleveren.nl.

Uit de meest recente gegevens blijkt dat de groei van het nieuw geïnstalleerde vermogen ten opzichte van het recordjaar 2022 met 32 procent is afgenomen. Deze daling kan mogelijk worden toegeschreven aan de grote hoeveelheid nieuwe installaties die in 2021 en 2022 door mkb-bedrijven zijn gerealiseerd. In die jaren was de gemiddelde installatiegrootte aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren.

Hoewel de groei van het vermogen is afgenomen, toont de data aan dat het aantal nieuw geplaatste zonnepaneelinstallaties in 2023 wel is toegenomen. Een recordaantal van 5.846 zonnepaneelinstallaties betekende een groei van 33 procent.

25.000 kleinverbruikers

Aan het einde van vorig jaar beschikten ongeveer 25.000 kleinverbruikers gezamenlijk over bijna 150 megawattpiek aan zonnepanelen. ’s-Gravenzande, onderdeel van de gemeente Westland, voerde de lijst aan met zowel het hoogste aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties als het grootste vermogen aan zonnepanelen. De Lier heeft echter nog de leiding als het gaat om het cumulatief geïnstalleerde vermogen bij kleinverbruikers.