Tuinderij stopt met Solex-snorfiets

Uitgaan
V.l.n.r.: Rick van Mil, Ivo van der Knaap en Ruud van Mil (De Tuinderij).
V.l.n.r.: Rick van Mil, Ivo van der Knaap en Ruud van Mil (De Tuinderij). (Foto: Thierry Schut)

Het is een fenomeen in het Westland en de regio: de Solex-snorfietsen van De Tuinderij in De Lier. Welke liefhebber heeft er niet eens een ritje op gemaakt? Maar vanaf 1 januari 2024 behoren de Solex-snorfietsen tot de verleden tijd. De Tuinderij stopt ermee. Gelukkig komen er andere voertuigen voor in de plaats, zodat we toch nog lekker kunnen toeren: een vloot van tachtig E-Puchies, oftewel een elektrische snorfiets. Een stap voorwaarts in duurzaamheid en vernieuwing, volgens De Tuinderij.

De Tuinderij is in 2004 gestart onder de naam Solex Tours Westland, een ‘uit de hand gelopen hobby’ van oud-eigenaar Joop van Mil, die een grote liefde voor brommers had. De tours werden een steeds completer uitje door het toevoegen van (BBQ-)buffetten in de toenmalige kwekerij. In 2009 verhuisde de firma. De Tuinderij opende op 1 april 2010 op de huidige locatie.

Pionier

Bij De Tuinderij vind je unieke activiteiten, zoals de WC-pot-race en fietssuppen. Ook met het aanbieden van Solex-tours was De Tuinderij een pionier. Door de jaren heen hebben heel wat groepen en avonturiers memorabele ritten op een Solex gemaakt. Als eerste aanbieder in Zuid-Holland van E-Puch-tours pakt De Tuinderij nu opnieuw de pioniersrol.

Nog steeds retro

“Ook met de E-Puch krijgen bezoekers de mogelijkheid om in een jaren 80/90-retrostijl door de omgeving te cruisen,” licht De Tuinderij toe. “Met een actieradius van 40 kilometer biedt de E-Puch de gelegenheid om de stiltegebieden in Midden-Delfland te verkennen. Dit was met de Solex snorfietsen niet mogelijk.” De bijbehorende retro helmen en kenmerkende leren jassen zijn nog steeds onderdeel van deze ritten. Eigenlijk bijna dezelfde ervaring, maar dan iets comfortabeler en moderner.

Duurzaamheid belangrijk

Met de komst van de E-Puch wordt een nieuw hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van het familiebedrijf. De beslissing komt niet alleen voort uit de wens naar vernieuwing, maar ook uit de groeiende behoefte aan duurzaamheid in de recreatieve sector.

“Wij merken dat veel bedrijven bewust bezig zijn met duurzaamheid en het belangrijk vinden dat ook de activiteiten die zij doen als bedrijfsuitje zo duurzaam mogelijk zijn. Daarnaast vergt het onderhoud van de Solex snorfietsen veel tijd en de onderdelen zijn steeds lastiger te krijgen,” aldus Rick van Mil, mede-eigenaar van De Tuinderij.

De Tuinderij kent veel duurzame aspecten, licht het bedrijf verder toe: “Bijna de gehele inrichting is tweedehands. De kas wordt voornamelijk verwarmd door de zon. Is stoken toch nodig dan gebeurt dit met palletkachels. Daarnaast wordt bijna alles elektrisch aangedreven en voorzien honderdvijftig zonnepanelen in de energiebehoefte.”

Laatste kans

Voor de liefhebbers van de klassieke Solex is er nog tijd tot het einde van 2023 om te genieten van deze iconische ervaring. De tours zijn geschikt voor groepen van 15 tot 80 personen, reserveren wordt aangeraden om teleurstelling te voorkomen.

Eigenaren Rick, Ivo en Ruud, kijken vol enthousiasme uit naar het eerste kwartaal van 2024, wanneer de E-Puch avonturen van start gaan. Meer informatie is te vinden op www.detuinderij.nl.