Hoeveelheid zonne-energie in Westland en Midden-Delfland enorm gegroeid

Duurzaamheid
1 op de 3 woningen in Westland levert energie met zonnepanelen.
1 op de 3 woningen in Westland levert energie met zonnepanelen. (Foto: Martin Bergsma - stock.adobe.com)

We halen in Westland en Midden-Delfland steeds meer energie uit zonnepanelen, blijkt uit nieuwe cijfers van regionale netbeheerder Westland Infra. Veel meer mensen hebben zonnepanelen dan tien jaar geleden, én die kunnen ook nog eens veel meer terugleveren. In totaal halen de klanten van Westland Infra maar liefst dertig keer zoveel vermogen uit zonne-energie als tien jaar geleden.

“Het gaat hier om klanten met een aansluitcapaciteit tot en met 3x80A,” licht Westland Infra toe. “Daar vallen consumenten en klein-zakelijke klanten onder. Begin 2024 leverden deze klanten met een opgesteld vermogen van 141 MW aan zonne-energie terug op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat per uur 141.000 kWh wordt opgewekt.”

Vijftig huishoudens

In één uur tijd genoeg energie voor 50 huishoudens gedurende heel jaar

Voor wie het duizelt door al deze getallen: het betekent dat op een zonnige dag in één uur tijd genoeg elektriciteit wordt opgewekt waar vijftig huishoudens een jaar lang genoeg aan zouden hebben. Als ze een gemiddeld jaarverbruik van 2.800 kWh per huishouden hebben, dan.

“In de afgelopen tien jaar zijn onze klanten bijna dertig keer zo veel vermogen energie terug gaan leveren,” schrijft Westland Infra verder. “En het aantal klanten met zonnepanelen is ongeveer 20 keer zo groot worden.”

1 op de 3

Er kan, begin 2024, 141 MW aan energie uit zonnepanelen worden gehaald. Om tot 50 MW aan zonne-energie te komen in 2021, moesten we 25 jaar wachten. De verdubbeling van 50 MW naar 100 MW duurde minder dan twee jaar. 1 op de 3 woningen in Westland en Midden-Delfland levert energie met zonnepanelen.

Subsidie

Dinsdag 13 februari stemde een meerderheid van de Eerste Kamer tegen het plan van demissionair minister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen. Dit betekent dat bezitters van zonnepanelen de stroom die ze terug leveren kunnen blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen. De partijen in de Eerste Kamer die tegen het afbouwen stemden waren BBB, GroenLinks-PvdA, PVV, SP, PvdD en JA21; samen goed voor 43 stemmen van de 75.