Journalisten winnen Westlands Dictee

Nieuws

De journalist Bart Lelieveld van het AD heeft het Groot Westlands Dictee gewonnen. Hij maakte slechts 12 fouten. Tweede werd Sandra Vlielander, hoofdredacteur van Uitgeverij West Media met 13 fouten. Zij vormden, samen met Frank de Klerk van Groot Westland, Team Media. Dit team ging er met de eerste prijs vandoor. In de categorie individuele deelnemers won Martha Barendse. Zij maakte 14 fouten.
Het Groot Westland Dictee, een initiatief van de 30-jarige Rotaryclub Westland Polanen, is een Nederlands dictee - geen dialect - vol typisch Westlandse woorden, zoals groos, Spathiphyllum, kreen, De Zuyt Bruyn en instinkers als Zweth en Zwetkade. Ook bij straatnamen als Woutersweg en Middel Broekweg ging menigeen de mist in. Ruim zeventig Westlanders deden donderdagavond - individueel of in teamverband - aan mee in de bibliotheek Naaldwijk. Er waren teams van onder meer oud-burgemeesters, huisartsen, sporters, studenten, verzorgers en tuinbouwondernemers.
De deelnemers schreven voor het goede doel: het project Voorleesvisite van de Westlandse bibliotheek. Daarvoor werd een bedrag van € 3.000 opgehaald. Dit project heeft als doel om de taalachterstand van kinderen van 2 tot 10 jaar te verkleinen. Hiervoor komt er elke week bij het gezin thuis een vrijwilliger voorlezen.
Over het algemeen vonden de deelnemers het dictee niet echt gemakkelijk; het gemiddeld aantal fouten was 22.