FPC Anthurium bespreekt veilschema, klokvoorverkoop en chloorvoorbehandeling

Nieuws
FloraHolland (4 juli 2012) - Op 14 juni heeft de FPC Anthurium verschillende onderwerpen besproken waaronder het voorstel op de chloorbehandeling, de status van het veilschema en de tussenstand klokvoorverkoop.

Er is stilgestaan bij de status van het veilschema. In een presentatie is weergegeven hoe het BOAT-model verloopt in de verschillende fases van dit project. In vijf scenario’s is het voorstel voor Anthurium opgenomen. De FPC kreeg nog geen inzicht in deze scenario’s maar gaf het vertrouwen mee tot het inkoopcoördinatie-overleg van 28 juni a.s. Wel is de noodzaak van een goed veilschema benadrukt, evenals de wensen van de productgroep Anthurium.

Onderzoek naar de invloed op chloorbehandeling heeft geen schade als gevolg van chloor aangetoond. Er is geen enkel schadebeeld te vinden en de Chloorpil heeft geen invloed op het vaasleven. Tussen nu en de volgende vergadering meet het Testcentrum bij aanvoer op water de huidige stand van zaken met betrekking tot het gebruik van Chloor en de bacteriegetallen in het water en de steel. De aanvoerders krijgen de bevindingen teruggekoppeld. Sancties worden niet toegepast. In september wordt er geëvalueerd. Tot die tijd blijft de productspecificatie ongewijzigd.

Over de voortgang van klokvoorverkoop wordt een tussenstand doorgegeven. Doelstelling van de pilot om kennis en ervaring met deze dienst op te doen en inzicht te krijgen hoe de omzet verloopt. Prijstechnisch is klokvoorverkoop een goede afspiegeling van wat men vraagt voor het product ten opzichte van de klokprijzen. De pilot loopt nog vier maanden en klokvoorverkoop zal worden aangehouden. Met kwekers wordt actief contact gezocht om hen bekend te maken met het systeem. In 2014 wordt klokvoorverkoop ook in Naaldwijk mogelijk.

De eerstvolgende vergadering is op dinsdag 11 september vanaf 7.30 uur in Aalsmeer.

De FPC Anthurium bestaat uit de volgende kwekers: Gert Oosterom (vz), Jaap Evers (ar), Jan Adrichem, Wim Jacobs, Klaas van der Spek en Adri de Vreede. Vanuit FloraHolland hebben Gijs Kok (sponsor), Arco van Eijk (accountmanager) en Anneke Bakker (FPC ondersteuning) zitting in deze FPC.