Voedselbank zoekt samenwerking met groente- en fruitsector Westland

Nieuws
"Vrijwilligers aan het werk in een sorteercentrum van de Voedselbank." (Foto: "PR")

Voedselbanken Nederland verstrekt wekelijks 30.000 voedselpakketten. Een deel van deze pakketten zou meer verse groenten en fruit kunnen bevatten. Om dit te realiseren zoekt Voedselbanken Nederland een intensievere samenwerking met de groente- en fruitsector in het Westland. Op maandag 26 maart wordt de Groenten & FrUITdaging georganiseerd om te verkennen hoe productdonatie zo makkelijk mogelijk gemaakt kan worden. Hoofdspreker op deze bijeenkomst is Carola Schouten (minister LNV) (ntb).

Gezonder

Op maandag 26 maart opent Koppert Cress, internationaal toonaangevend bedrijf op het gebied van ‘cressen’ (zaailingen van unieke planten), haar deuren voor de voedselbank en de groente- en fruitsector. Tijdens de Voedselbank Groenten & FrUITdaging zal met behulp van sprekers en een paneldiscussie verkend worden wat de voor- en nadelen zijn van doneren aan de voedselbank en hoe mogelijke belemmeringen weggenomen kunnen worden. Sprekers zijn o.a. Carola Schouten (Minister LNV) (ntb), Leo Wijnbelt (voorzitter Voedselbanken Nederland) en Richard Schouten (directeur GroentenFruithuis). Telers en directieleden van telersverenigingen, handelaren en distributeurs zijn voor deze bijeenkomst uitgenodigd. Rob Baan, directeur Koppert Cress: “Mijn missie is om de wereld gezonder te laten eten en iedereen te laten zien wat het plantenrijk ons te bieden heeft. Gezond eten is voor iedereen belangrijk, ook als je weinig geld hebt. Daarom steun ik de Voedselbank bij deze uitdaging.”

Komkommers

De voedselbank heeft als doelstellingen om verspilling van goed voedsel te voorkomen en de armste mensen voedselhulp te bieden. Willem van Prooijen, bestuurslid Voedselverwerving van Voedselbanken Nederland: “Wij weten dat er door het strikte kwaliteitsbeleid in de groente- en fruitsector nog veel producten worden weggegooid. Dit is zonde en wij kunnen deze producten zo goed gebruiken. Zeker producten uit het Westland zoals tomaten, paprika’s en komkommers zijn voor ons heel interessant.” De voedselbank wil daarom een speciaal sorteer/distributiecentrum opzetten in het Westland. In dit centrum moeten grotere volumes groenten en fruit verwerkt gaan worden (sorteren, herpakken, distribueren etc.) om eerst de regio en later ook landelijk voedselbanken van meer groente en fruit te voorzien. “Doneren moet ondernemers geen tijd en geen geld kosten. Wij willen onze processen zo inrichten dat het zo makkelijk mogelijk is om te doneren”, aldus Van Prooijen.