MensenLeven Riny van Zeijl: ‘Hardlopen is een soort lifestyle’

Nieuws
"Riny van Zeijl met de medailles van de World Marathon Majors." (Foto: "gh")

Vanwege een blessure begon Riny van Zeijl uit Wateringen 13 jaar geleden met wandelen, wat al snel werd omgezet in hardlopen. Het resultaat? Dit jaar liep ze de marathon van Chicago, als laatste in de reeks van de zes World Marathon Majors. Riny mag zich nu een Six Star Finisher noemen. Hardlopen is voor haar een ‘way of life’ geworden.

door Geraldine Hindriksen

Riny van Zeijl (61) groeide op in Wateringen. Na enkele jaren in Tanzania, Duitsland en Utrecht te hebben gewoond, kwam ze begin jaren 80 terug naar Wateringen. Ze ging werken bij een boekhandel in Delft om op haar 40e de overstap te maken naar boekhandel Vingerling in Wateringen, waar ze werkt als bedrijfsleider. Bezig zijn met boeken is haar op het lijf geschreven: “Een boek is als ademen voor mij; lezen is een levensvoorwaarde. (Lachend) En het is mijn missie om dat aan iedereen duidelijk te maken! Iedereen wordt een lezer, je moet alleen het juiste boek tegenkomen.”

Marathons

Naast lezen is sporten altijd een grote hobby van Riny geweest totdat een enkelblessure roet in het eten gooide. “Doordat ik door mijn enkel was gegaan, kon ik niet meer spinnen op de sportschool. Ik ben toen op advies gaan wandelen op de loopband. De loopband zette ik steeds sneller want ik vond het bloedsaai om te wandelen. Toen ik op de 10 km hardlopen zat, ben ik naar buiten gegaan. Na wedstrijden van 5, 10, 15 en 21 km te hebben gelopen, liep ik 10 jaar geleden mijn eerste marathon, die van Rotterdam.”

Het marathon lopen nam een vlucht en inmiddels heeft ze er 16 gelopen, waaronder de zes van de World Marathon Majors: New York, Berlijn, Boston, Londen, Tokyo en Chicago. “Je bent in Amerika een held als je alleen al het idee hebt om een marathon te gaan lopen. En toen was Chicago ook nog de laatste van die bewuste zes, dus dat was helemaal geweldig.”

Het hardlopen is niet meer uit het leven van Riny weg te denken. “Ik ben inmiddels ook gecertificeerd trainer en train een loopgroep bij Atletiekvereniging Olympus ‘70 en vanaf januari ben ik ook weer trainer bij www.lopersproject.nl. Hardlopen is een soort lifestyle, net zoals boeken lezen. Het is ontspannend, je kunt je hoofd leeglopen en je komt op creatieve gedachten. Tijdens een duurloop kom je in een bepaalde cadans, alsof je in een ander bewustzijnsniveau komt. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: je moet gaan hardlopen, je wordt er heel erg gelukkig van!”

B&B

Het krijgen van creatieve ideeën tijdens het hardlopen kwam goed uit voor Riny toen ze al rennend voor haar eigen Bed & Breakfast de naam BB MyGuest bedacht. “Ik had altijd al de droom om een B&B te beginnen: in een kasteelachtig iets met 12 kamers met torentjes erbij. Voor alleengaanden, die het dan heel comfortabel moeten hebben, lekker vertroeteld en verzorgd willen worden en om tot rust te komen of bijvoorbeeld na te denken over een belangrijk besluit dat genomen moet worden. Doordat mijn relatie beëindigd was, zat ik alleen in mijn huis. Mijn zus zei: Waarom begin je niet een B&B in je eigen huis? Dat vond ik een heel goed idee. Ik heb kamers voor 1 en 2 personen gemaakt en ik vind het heel leuk. Een tijdje geleden had ik hier een gezin uit Chicago. Ze zeiden: “Als je de marathon van Chicago gaat lopen, moet je ook bij ons langskomen.” Dat hebben mijn loopmaatje Rianne Ammerlaan en ik gedaan en het is fantastisch geweest. Ze hebben voor ons een speciaal heroesdinner georganiseerd, met buren en vrienden erbij, geweldig! Ook stonden ze langs het parcours ons aan te moedigen. Mijn naam werd gescandeerd en dat was zo bijzonder om in Chicago te horen! Ik heb de 5 km daarna met een big smile gelopen.”