Kunstenaar Adriënne Rombout verbindt tuinbouw en zorg met compassieberen:’De reacties op dit initiatief zijn zo ontzettend mooi&#

Nieuws
Adriu00ebnne Rombout met Jelle Strijbis van SV.CO uit De Lier aan het werk aan u00e9u00e9n van de compassieberen.
Adriu00ebnne Rombout met Jelle Strijbis van SV.CO uit De Lier aan het werk aan u00e9u00e9n van de compassieberen. (Foto: UMC Utrecht - Ivar Pel Fotografie)

Kunstenaars denken vaak buiten de gebaande paden. Ze komen op ideeën waar ‘gewone mensen’ niet zo snel op zullen komen. Ook, of misschien wel júist in crisistijd.

Als steun en positieve afleiding voor de mensen die direct of indirect te lijden hebben onder het coronavirus bedacht Adriënne Rombout van kunstinitiatief Art Works Well een kunstproject met zogeheten compassieberen. Let wel: beren die bestaan uit duizenden, inmiddels volop in bloei staande plantjes!

Berenjacht

De zeer creatieve en empathische geest van Rombout werd begin april getriggerd. “Op 2 april kreeg ik een kalanchoë cadeau, een plantje dat staat voor ‘geven en ontvangen’”, zegt de in Naaldwijk geboren Rombout. “Ik had daarbij ook al gesignaleerd dat veel sierteeltkwekers hun teelt vanwege het exportverbod weg konden gooien. Dat zette mij aan het denken. Wat kon ik hier als kunstenaar mee? Diezelfde avond wist ik het: ik ga met die duizenden plantjes gigantische berenobjecten maken, ook omdat de berenjacht voor kinderen een succes was. Ik nam direct contact op met kalanchoëkweker Vilosa uit ‘s-Gravenzande. Zij waren meteen enthousiast en bereid om de plantjes voor dit goede doel te doneren. Ook het Erasmus MC in Rotterdam reageerde positief. Een dag later zijn mijn moeder Ina Rombout en ik gestart met de creatie van het kunstwerk, dat 4 april was afgerond. Het werd een groot succes! De reacties waren overweldigend. 20 april is het object verwijderd en zijn de plantjes aan het zorgpersoneel en de patiënten in het Erasmus uitgedeeld. De lege trays zijn teruggebracht naar de kweker. Daarmee was dit project tot volle tevredenheid en ook nog eens helemaal circulair beëindigd.”

Bloeien

Maar bij dat ene project bleef het niet. Na het Erasmus MC volgde een week later het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en weer een week later zorgcentrum De Bieslandhof in Delft. In tegenstelling tot het Erasmus MC liggen de compassieberen hier in de open lucht. “De kunstwerken liggen dus op locaties waar ze het hardste nodig zijn: ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Het doel is om mensen een hart onder de riem te steken in deze heel moeilijke tijd. De plantjes beelden daarbij de enorme omvang van de pandemie uit, maar als ze bloeien, staan ze ook symbool voor de talkrijke positieve initiatieven die momenteel ontwikkeld worden om de saamhorigheid te vergroten en het lijden enigszins te verlichten. De plantjes, dit keer geschonken door SV.CO uit De Lier, bloeien zo’n 10 weken, dus de mensen in Utrecht en Delft kunnen tot maar liefst in juni van de kleurrijke kunstwerken genieten.”

Tranen

Rombout beleefde niet alleen veel plezier aan het - zonder leidend ontwerp! - creëren van de compassieberen, maar werd ook geraakt door de reacties van de mensen die er getuige van mogen zijn. “Neem nu de mensen in De Bieslandhof in Delft. Die zitten vaak de hele dag voor het raam in het niets te staren. Nu speelde zich op een paar meter van hun raam iets heel bijzonders af. Ze zaten soms met tranen van geluk in hun ogen te kijken naar al die bloemenpracht, vertelden ze mij later. Dat is toch fantastisch om te horen. Voor het zorgpersoneel in de ziekenhuizen hadden de beren weer een andere functie. Ik sprak een verpleegster die aan het begin en aan het einde van elke werkdag steeds even een meditatief moment beleefde door er even bij stil te gaan staan en zo tot rust kon komen. Het gaf haar extra kracht om door te gaan met haar werk onder deze moeilijke omstandigheden. Die steun en enthousiaste reacties: daar doen we het natuurlijk allemaal voor.”

Zie ook www.artworkswell.nl.