‘Extra data-analisten en intensiveren samenwerking tegen ondermijning’

Nieuws
"De sierteeltsector is kwetsbaar voor criminaliteit." (Foto: "Royal FloraHolland - Erik van der Burgt \/ Verbeeld")

Bloemenveiling Royal FloraHolland gaat twee data-analisten toevoegen aan de bedrijfsrechercheur om de data-analyses te intensiveren. Het is een van de maatregelen van de veiling om ondermijning in de sierteelsector tegen te gaan, laat een veilingwoordvoerder desgevraagd weten. De gemeente Westland wil veel meer aandacht van de landelijke politiek voor het tegengaan van misbruik van de sierteeltsector.

door Evelyne Lammerding

De open structuur en de hoge handelssnelheid in de sierteeltsector biedt volop gelegenheid criminele activiteiten te ontplooien, volgens het onderzoek van Edward van der Torre en Anton van Wijk uit 2020 naar ondermijning op de veiling.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het onderzoeksrapport ‘Mainport in de tweede linie over sierteelt en ondermijning’ dat vorige week naar buiten kwam.

Drugs in en tussen de bloemen, geld witwassen, fraude, vuurwapen-, vuurwerk- en sigarettensmokkel en arbeidsuitbuiting; het zijn voorbeelden van ondermijning die voorkomen in de sierteeltsector, stellen de onderzoekers. Een ‘wake-up call’ voor de sector noemde de veilingdirecteur het rapport. Er was een half jaar aan gewerkt aan het onderzoek vanuit het project Weerbare Sierteeltsector.

Afspraken

“We bekijken nu hoe we afspraken maken met de deelnemende partijen in het project om ondermijning tegen te gaan,’’ zegt veilingwoordvoerder Michel van Schie.

Die deelnemende partijen zijn de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie, de douane, de belastingdienst en kennisinstellingen. Royal FloraHolland en de Vereniging van Groothandel Bedrijven (VGB) voor exporteurs zijn de private partijen in de samenwerking.

De woordvoerder wijst op het belang van meer justitiële inzet op de veilingterreinen. “Schiphol en de Rotterdamse haven hebben marechaussee en douane die actief is. Die locaties vormen buitengrenzen. De Nederlandse sierteeltsector produceert veel en exporteert voor een ruime 6 miljard euro binnen Europa dat geen binnengrenzen kent. In Naaldwijk is er een wijkagent op de bloemenveiling. En onze beveiligers kunnen geen politietaken uitvoeren,’’ zegt van Schie.

Haven

De gemeente Westland geeft ter vergelijking aan dat Rotterdam voor een periode van zeven jaar jaarlijks 33 miljoen euro vraagt voor beveiliging van de haven.

De Westlandse burgemeester Bouke Arends heeft al gepleit voor meer geld voor de partners in de sierteeltsector. “De sierteeltsector is een belangrijker pijler van de nationale economie, maar krijgt als het gaat om ondermijning van de landelijke politiek bij lange na niet de aandacht die de Rotterdamse haven en Schiphol krijgen,’’ merkt hij op.

De gemeente geeft aan dat het geld kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld meer politie op de veiling.

Westland stelt dat extra geld ook kan worden gebruikt om het fysieke toezicht van de belastingdienst op de veiling weer op te bouwen. Dat is de laatste jaren juist verminderd, maar van de oplossingen die kunnen worden gekozen om ondermijning geen verdere kans te geven, is dit er een.

Maatregelen

De veiling heeft een intern meldsysteem waar medewerkers verdachte transacties ook anoniem kunnen melden.

Daarnaast gaat Royal FloraHolland haar locaties sluiten in ‘ongebruikelijke uren’. “Je kan bij ons altijd het terrein op- en afrijden. Vrachtwagens stuk voor stuk checken gaat niet, omdat er dan files ontstaan. Wel kunnen we bijvoorbeeld in de nacht een slagboom dichtdoen om meer zicht te hebben op wie er rijden.’’

De veiling wil verder de informatie-uitwisseling tussen de veiling en politie en justitie verruimen. “Wij willen meldingen terugkrijgen als er vondsten in het buitenland worden gedaan,’’ zegt Van Schie.

Een voorbeeld: “Een Urker chauffeur werd aangehouden in Calais. Onder de zeecontainer die hij vervoerde, waren drugs verstopt. Hij had geladen op de veiling in Rijnsburg. Bij ons bleek niets bekend over de aanhouding. Voor ons is het belangrijk dat wij die informatie wel direct krijgen. Zo kunnen wij het bedrijf controleren waar is geladen,’’ legt de woordvoerder uit. “Het kan dat het laden in Rijnsburg heeft plaatsgevonden en dat er later drugs zijn toegevoegd, wij weten het niet. Maar het is belangrijk dat wij informatie krijgen.’’

Van Schie benadrukt dat de sector niet rot is, maar dat de rotte appels uit de mand moeten. Signaleren is volgens hem daarom belangrijk; het vergoot de pakkans.

Training

De gemeente Westland gaat haar medewerkers vanuit het programma Weerbare Sierteeltsector trainen in het herkennen en signaleren van criminaliteitsvormen in de sector. Daarbij wordt de app ‘Meld een Vermoeden’ geïntroduceerd. Medewerkers kunnen daarmee een melding doen van verdachte zaken bij hun eigen afdeling. De trainingen staan nog niet gepland, maar het project loopt nog de rest van het jaar.