Hardnekkig verzet lokale fracties tegen islamitische basisschool

Nieuws
Afbeelding
(Foto: )

De drie Westlandse lokale partijen blijven zich verzetten tegen de komst van een islamitische basisschool in Westland, ook nu al lang helder is dat zij de komst van de Yunus Emre school wettelijk niet kunnen uitsluiten.

Westland Verstandig ziet een mogelijkheid de school niet op te nemen in het nieuwe huisvestingsplan en diende daarvoor een motie in. Doordat LPF en Gemeentebelang Westland voor de motie stemden, is deze aangenomen.

Buiten de lokale partijen was ergernis en schaamte in de gemeenteraad te bespeuren. D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland wijst er alleen op dat de motie simpelweg niet is uit te voeren. “De school moet en gaat er komen, daarvoor bestaat landelijke regelgeving. We moeten er het beste van maken, hoe we er ook in staan.’’

Nico de Gier, fractievoorzitter van de PvdA bestempelt de motie als ‘weer een stap in de vertragingstactiek om de school tegen te gaan.’ Hij vindt dat Westland zich al jaren schuldig maakt aan plichtverzuim door de vestiging van de school niet te regelen.

Ulbe Spaans reageert fel: “Westland slaat een modderfiguur in heel Nederland. Iedereen weet dat de school er gaat komen. Laat u niet in de maling nemen. Er zijn rechten, ook voor deze school,’’ zei hij waarmee hij zich tot iedere Westlander richt. Spaans verwijt de lokale partijen pure vertragingstactiek te bedienen en rookwolken te creëren. Maar ook in de rook is het einde van het liedje: “Voor of tegen, hij komt er.’’

Het CDA wijst op de vrijheid van godsdienstonderwijs. Fractievoorzitter Jenny Vermeer vindt het jammer, vervelend en ergerlijk dat de gemeente Westland wordt gezien als een gemeente die niet volgens de wet wil handelen.

Verantwoordelijk wethouder Ben van der Stee zegt dat het scholenhuisvestingsprogramma nog niet is vastgesteld, maar dat het college dit 21 december gewoon moet doen. Yunus Emre wordt in het plan opgenomen.

Vanwege het overgangsrecht hoeft de school niet eens te worden opgenomen in het plan van huisvesting om een plek in Westland te krijgen. De school is al in aanmerking gebracht voor bekostiging, citeert de wethouder uit een brief van de Kroon. Yunus Emre kan dus per 1 augustus 2022 beginnen.

Vier weken na vaststelling van het huisvestingsplan waarin hij Yunus Emre wil opnemen, moet Van der Stee een locatie voor de school zoeken. Daarvoor gaat hij in gesprek met het stichtingbestuur van de Yunus Emre-school.