Van IJzendoorn over wereldrecord: ‘Er kunnen minimaal nog wel tien partijen bij’

Nieuws
Burgemeester Pieter Voorhoeve is opgelucht als Martijn van IJzendoorn vindt dat hij de juiste openingszet op het bord van oud-bondsvoorzitter Johan Haijtink heeft gedaan.
Burgemeester Pieter Voorhoeve is opgelucht als Martijn van IJzendoorn vindt dat hij de juiste openingszet op het bord van oud-bondsvoorzitter Johan Haijtink heeft gedaan. (Foto: Jan Kok)

Hij is niets eens erg moe, na afloop. Heeft zelfs nog ‘erg veel energie over’ en het is hem ‘ontzettend meegevallen’. Alsof hij niet net bijna vijfenhalf uur lang in opperste concentratie vrijwel foutloos talloze rondjes langs de gesponsorde damborden heeft gelopen. En met succes.

Martijn van IJzendoorn (26) bond in het Goudse Biljart- & Bridgecentrum De Hoog in een kloksimultaan de strijd aan met vijftig geselecteerde tegenstanders, van wie hij er liefst 38 wist te verslaan. Twaalf keer moest hij remise toestaan, maar niemand wist de Wateringse grootmeester naar verlies te spelen. Wat hem – waar 70% al voldoende was geweest – de fabuleuze score van 88% opleverde en tevens een nieuw wereldrecord dammen kloksimultaan. Hij verpletterde daarmee het oude record van de Russische oud-wereldkampioen Alexander Georgiev, die het tegen 45 opponenten had opgenomen.


Hebbes. Martijn van IJzendoorn heeft het wereldrecord binnen en is daar blij mee. Op de achtergrond trotse vader Dick. - Jan Kok

Scherp spel

Het was de taak van Van IJzendoorn om in vijftigvoud binnen zijn twee uur bedenktijd vijftig zetten te produceren of de partij al in een eerder stadium te beslissen. Zijn tactiek was dan ook met scherp spel op zoveel mogelijk zo snel mogelijk toe te slaan om zo voldoende bedenktijd op de andere borden over te houden. “Behalve in de sportschool heb ik ook speciaal getraind op scherpte en op damcombinaties”.

Behalve in de sportschool heb ik ook speciaal getraind op scherpte en op damcombinaties

Na de openingszet van de Goudse burgemeester Pieter Voorhoeve (ook wethouder Michiel Bunnik en namens de dambond voorzitter Frans de Jonge en Eduard Autar waren present), kwam de scoringsmachine laat op gang. Maar deze was daarna van ongekende kracht. Via tussenstanden na twee uur van 10-0, drie uur van 14-4 en 3,5 uur van 44-6 was het na vier uur met een stand van 64-8 duidelijk dat het niet meer mis kon gaan. Dat constateerden niet alleen de WK-maatjes van Van IJzendoorn, Jan Groenendijk en Jitse Slump, maar ook Johan Teake Dekker. De Fries had in maart een mislukte aanval op het wereldrecord gedaan en was vol bewondering. “Fantastisch, overweldigend, wat een ongekend kracht. En er zit nog meer in ook”.


Diepe concentratie bij Martijn van IJzendoorn in zijn partij met Gijs voor de Poorte, die als laatste na bijna 5,5 uur een zwaarbevochten punt binnensleepte. - Jan Kok

Guinness Book of Record

Wat Van IJzendoorn, die veel media-aandacht heeft gegenereerd, beaamde. Na het massale applaus, de selfies en de bloemen van de organiserende Stichting The Hague open: “Ik denk dat er minimaal nog wel tien partijen bij kunnen. Of ik dat ga doen zal ook afhangen of mijn naam dan wordt opgenomen in het Guinness Book of Record. Ik heb gehoord dat de dambond daarmee bezig is”.

Terugkijken

Zie ook https://damweb.nl/wrkloksimultaan/ waarop ook de livestream van Ester van Muijen kan worden teruggekeken en https://toernooibase.kndb.nl/.