Varend Corso wordt dit jaar weer helemaal goud

Partnerbijdrage
Ook dit jaar komt het corso weer door diverse plaatsen in de regio.
Ook dit jaar komt het corso weer door diverse plaatsen in de regio. (Foto: Arnaud Roelofsz - Varend Corso Westland)

De vierentwintigste editie van het Varend Corso nadert met rasse schreden,  in het Westland loopt de spanning op. “We hebben een fiks aantal deelnemers, maar we missen de grote bedrijven. Dat kan ik niet genoeg herhalen”, zegt Corso-voorzitter Rob Baan. “De grote jongens laten dan weliswaar verstek gaan, de boot van Koppert Cress zal zeker uitvaren.”

De organisatie staat goed op de rails. “We hebben voldoende boten en voldoende schippers en dat zijn twee hele belangrijke ingrediënten voor het Corso”, zegt Willem van der Voort, voorzitter van de werkgroep Organisatie en Schippers. De werkgroep bewaakt een omvangrijk takenpakket. “Wij beheren alles op en rond het water, dus de route, het tijdschema, vergunningen, zaken rondom EHBO en de Reddingsbrigade. Dat kost best een beetje tijd, zeker de aanloop. We kunnen natuurlijk wel zaken kopiëren vanuit het verleden. We hebben met vijf gemeentes te maken waar we de vergunningen apart moeten aanvragen. Al die aanvragen staan in de steigers.”

Goede sfeer

De Werkgroep Crea heeft de handen vol aan de begeleiding van nieuwe deelnemers. “Dat is zo leuk om te doen”, zegt werkgroep voorzitter Irma Smits. “Je merkt dat nieuwe deelnemers erop gebrand zijn persoonlijk contact te hebben met vragen als, waar haal ik een boot vandaan? Moeten we zelf voor een schipper zorgen? De sfeer is ontzettend leuk. Er zitten allemaal hele enthousiaste mensen in de groepen. Ik word er vrolijk van met die mensen te mogen werken.”

Flyers en corsokrant

De PR-machine van het Varend Corso draait op volle toeren. “De belangrijkste opdracht die we hebben is de mensen duidelijk te maken dat het Corso in juni plaatsvindt en niet meer in augustus”, zegt werkgroep voorzitter Sander Nieuwenhuizen. “We hebben inmiddels 35.000 flyers verspreid in de wijde omtrek van de regio. Vanaf komende week gaan we op omroep West en de WOS de lucht in. Her en der in Westland komen schermen te staan en natuurlijk komt de corsokrant weer uit in het verspreidingsgebied van het Hele Westland.”

Vrijwilligers

Het Varend Corso kan niet zonder vrijwilligers, 500 maar liefst. Zij worden in de watten gelegd door Mirjam van der Meer. ” Alle evenementen vinden plaats in een evenemententent in het gebouw van de Dutch Flower Group. Ik heb veel medewerking gekregen en maar één belofte moeten doen, aan Jan Olsthoorn. Die levert de klapstoeltjes, maar dan moet ik de zon regelen. Die heb ik inmiddels voor een knaak op de begroting gezet”