"Joop Boot: \"Wie weet kunnen we ons jubileumfeestje nog eens uitgebreider vieren.\"" (Foto: "Rolf van Koppen Fotografie")

Zestig jaar ONDO: Van weiland naar eigen sporthal

30 apr, 08:00 Sport

Korfbalvereniging ckv ONDO bestaat op 28 april precies zestig jaar. Een groot feest om deze heugelijke mijlpaal te vieren zit er niet in, maar volgens voorzitter Joop Boot (64) zijn er genoeg redenen om de toekomst van zijn vereniging positief in te zien.

door Youri Zaat

Zo’n zestig jaar geleden begon ckv ONDO als kleine korfbalvereniging aan de Rijnvaartweg in ‘s-Gravenzande. Bij het kassenbouwbedrijf Voskamp en Vrijland kon men gebruik maken van het weiland en de kantine. Inmiddels is het Juliana Sportpark al jaren de thuisbasis, telt ONDO ruim 400 leden en is men bezig met de bouw van een eigen sporthal (zie kader). De toekomst van de jubilerende vereniging ziet er volgens voorzitter Joop Boot, die dit jaar vijftig jaar lid van ONDO is, rooskleurig uit: “Ondanks deze crisis, staan we er financieel gezien redelijk oké voor. Daarnaast prijzen we ons gelukkig met de piramide wat betreft het ledenaantal. Dat houdt in een grote onderste laag met veel jeugd en dus veel toekomst en wat minder senioren. Al jaren schommelen we tussen de 400 en 450 leden.”

De meest ideale sport

Boot beweert dat korfbal één van de meest ideale sporten is. “In de winter spelen we in de zaal en als het mooi weer wordt, mogen we naar buiten”, zegt Boot lachend. “En jongens en meisjes gaan bij het korfballen al van jongs af aan met elkaar om, dat is natuurlijk heel leerzaam. Voor de vereniging is dat ook goed, want op latere leeftijd komen daar ook korfbalrelaties uit voort”, vervolgt Boot, die zijn vrouw Arja jaren geleden eveneens bij ONDO leerde kennen. “Een korfbalhuwelijk, ja. En met mijn dochter Sophie geef ik nog training aan de jeugd van ONDO. We zijn een echt korfbalgezin.”

In de spotlights

Elk jaar tijdens Pinksteren krioelt het op het Juliana Sportpark van de korfballiefhebbers. Voor de oudere jeugd organiseert ONDO al jaren het North Sea Tournament. Drie dagen lang korfballen gecombineerd met gezelligheid. “Dat is echt een begrip, waar ook buitenlandse verenigingen aan deelnemen”, legt Boot uit. Op de zondag is er het Nederlands kampioenschap 1 tegen 1, waaraan de nationale korfbaltoppers meedoen. “Aangezien we van oorsprong een christelijke vereniging zijn, korfballen we op zondagen niet. Eerst hadden we het 1 tegen 1 toernooi, maar Barry Schep en Frank Stout hebben dat uitgebreid tot het NK 1 tegen 1 en dat is iets waar heel korfbalminnend Nederland jaarlijks naar uitkijkt. Het is echt uniek dat een bescheiden vereniging als ONDO dat organiseert en zo in de spotlights staat, daar ben ik heel trots op.”

Waar Boot eveneens vol trots over vertelt, is de grote vijver van vrijwilligers waaruit ONDO kan vissen. “Echt zeer bewonderenswaardig dat er zoveel mensen zijn die hun tijd voor anderen vrij maken. Dat doet me echt enorm goed. Zeker in deze tijd van individualisatie.”

Overgangsklasse

Eén van de hoogtepunten die Boot in zijn vijftig jaar bij de ‘s-Gravenzanders meemaakte, was de promotie naar de eerste klasse op het veld en kort geleden in de zaal. “Dat was nog net voor alle coronaperikelen. Uiteindelijk draait het om de gezelligheid, maar met het eerste team willen we natuurlijk ook gewoon presteren. Nóg een stapje omhoog, naar de overgangsklasse (het derde niveau in Nederland, red.) is het doel voor de komende seizoenen.”

Boot verwacht dat alle leden weer dolblij zullen zijn als er in het weekeinde weer normaal gekorfbald kan worden en de kantine weer open kan. “ONDO is een hechte gemeenschap en het is juist dat sociale aspect waarvoor veel mensen zo graag korfballen. Deze feestweek staan er voor de jeugd wat clinics gepland en is er op zaterdag een online pubquiz voor de hele vereniging. Wie weet kunnen we ons jubileumfeestje nog eens uitgebreider vieren.”

ONDO gaat voor nieuwe hal: ‘Drie keer is scheepsrecht’

Bij ONDO smeedt men al jaren plannen om een eigen sporthal te bouwen. De accommodatie van de ‘s-Gravenzandse korfballers op het Juliana sportpark is momenteel nog voorzien van twee buitenvelden. “Dat worden er in 2022 drie, maar we zijn voor de zaalcompetities ook de opties aan het bekijken om een eigen sporthal op ons complex te bouwen”, vertelt voorzitter Joop Boot. De leden van ONDO spelen hun zaalwedstrijden al jaren in de Westlandhal een paar honderd meter verderop of in sporthal De Hoekstee in Hoek van Holland, niet bepaald naast de deur. “We hebben al twee keer geprobeerd om een hal op ons eigen terrein te bouwen. Eén keer kwamen we er met de gemeente niet uit, de andere keer bleek het financieel niet haalbaar. We hebben een haalbaarheidscommissie in het leven geroepen en hopelijk is drie keer scheepsrecht.”

Afbeelding
Kennisavond energiebesparen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Westlands Schaatsmuseum vindt nieuwe locatie Algemeen 27 mei, 16:19
Afbeelding
Boek over scheepmakers, schippers en schuiten Algemeen 27 mei, 15:49
Afbeelding
FC Westland heel dicht bij kampioenschap Algemeen 27 mei, 09:51
Afbeelding
Westland sluit rekeningjaar 2021 af met positief resultaat Algemeen 25 mei, 21:18
Afbeelding
Studenten laten jongeren meer groente en fruit eten Algemeen 25 mei, 14:21
Afbeelding
Bibliotheek Westland zoekt enthousiaste voorleesvisite Algemeen 25 mei, 10:56
Afbeelding
Eind mei opent Plukkerij Framblij haar deuren Algemeen 25 mei, 10:50
Afbeelding
Bridger Marie den Heijer ontvangt NBB-onderscheiding Algemeen 25 mei, 10:49
Afbeelding
Heropbouw De Boetzelaer is Trespa project van het jaar Algemeen 25 mei, 10:18
Afbeelding
Monsternaar kreeg hartstilstand en fietst nu 550 kilometer naar Parijs Algemeen 25 mei, 10:05
Afbeelding
Nieuwe wethouders geïnstalleerd Algemeen 25 mei, 09:01
Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’ Algemeen 25 mei, 07:53