Mitch Rekko (witte trui) is jeugdcoördinator en regelt de PR-zaken rondom de club.
Mitch Rekko (witte trui) is jeugdcoördinator en regelt de PR-zaken rondom de club. (Foto: Mabel Böhms Media)

Westland Stars staan voor gezonde toekomst

Sport

Basketbalclub Westland Stars bestaat dit jaar 45 jaar. De club uit ’s-Gravenzande kende in haar piektijden 200 leden en de teller staat nu boven de 140. De club is anno 2022 springlevend en kent gezonde sportieve ambities.

door Marcel Zaat

“Met een bestuur van acht leden is er een goede basis. De jeugd, waarin wij heel veel investeren komt er aan en behoort nu al vaak tot de beste in de regio. Daar gaan wij de vruchten van plukken”, trapt bestuurslid Mitch Rekko af. 

Naaldwijker Mitch Rekko (23) is al 15 jaar verbonden aan de club. Binnen de Technische Commissie is hij jeugdcoördinator en regelt hij de PR-zaken rondom de club. Training geven, coachen en zelf spelen zit ook nog in zijn pakket. “Ja, een druk gebeuren, maar onwijs gaaf om te doen. Wij hebben een lekker jong en fris bestuur en ook zijn er wat ‘oudere jongeren’ die al weer een kaderfunctie vervullen. Heerlijk om te zien dat 14/15-jarigen alweer helpen met de trainingen van de Little Stars, de allerkleinste basketballertjes bij ons.”

Tweede divisie

Rekko, in het dagelijks leven actief als data-analist bij Nature’s Pride, importeur van exotische groente en fruitsoorten, speelt zelf met Heren 1 in de eerste klasse. “Ik heb zelf wat blessures gehad, dus een tijdje actief niets kunnen doen. Sowieso kenden wij met ons eerste elftal wat pech. Vorig seizoen stonden er vijf spelers met een blessure aan de kant en daardoor zijn er een aantal gestopt, dan verlies je toch een deel van je kern van het team. Nu gaat het gelukkig weer de goede kant op en op termijn moeten wij toch richting de tweede divisie kunnen promoveren.”

De club heeft in ‘-Gravenzande de Westlandhal al thuisbasis, maar ook de Sosefhal in Honselersdijk wordt gehuurd. Ook wordt er een uur in de week gebruik gemaakt van de faciliteiten van het ISW Gasthuislaan. Ideaal om logistiek te beschikken over diverse hallen is het niet, maar de vereniging heeft de ruimte nu eenmaal keihard nodig. Rekko: “In de toekomst moeten wij daar eens goed naar kijken. Voor nu werkt het prima.”

Technische sport

Basketbal is een sport, die niet voor de hand ligt bij kinderen om zich er voor aan te melden. Vele andere sporten hebben een voorkeur. Voor Rekko is dit ook een logische keuze. “Basketbal is in mijn ogen een beetje een ondergeschoven kindje. Het is ook écht een technische sport. Kijk alleen naar het voetenwerk. Bewegingspatronen in het lopen bijvoorbeeld moeten er al op vroege leeftijd in geslepen worden. Dat vereist kunde en geduld van een trainer. Bij voetbal is het vanaf de jongste spelertjes allemaal wat losser. Kan je lopen, kan je al een beetje voetballen. Veel ouders kunnen daar bijvoorbeeld bij de allerkleinsten al snel een voetbaltraining geven of hierin assisteren. Bij basketbal ligt het toch wat anders. Je moet de specifieke basisregels kennen.”

Basketbal is een wedstrijdsport (5 tegen 5), die uit 1891 dateert en haar eerste balomwentelingen deed in Amerika. Sportleraar James Naismith riep studenten bij elkaar en de doelen werden middels een perzikmand met dichte bodem gefabriceerd en aan een balkonrails gehangen. Het spel verliep nogal traag omdat de bal bij een score telkens uit de mand gevist moest worden. Rekko onderschrijft waarom basketbal zo een leuke sport is. “Het is een spel waar in iedereen mee eet zeg ik altijd maar. Je doet áltijd mee in het spel. Aanvallen en verdedigen. Iedereen komt in de wedstrijden aan zijn schoten en assists.”

Binding

In de huidige tijd is het populaire 3x3 spel ook bij de Westland Stars inmiddels ‘geland’. “Het 3x3 spel leeft enorm. Onze wens is er zeker om hier meer aandacht aan te geven. Middels het spelen van toernooitjes hierin doen wij al wat ervaring op.”

De club investeert ook in cursussen voor trainers en ook scheidsrechters. “Dat moeten wij blijven doen. Dat maak de binding met de club ook sterk.”. Zelf traint Rekko al weer vijf jaar eenzelfde lichting. “Deze groep heb ik nu vanaf U10 al vijf jaar onder mijn hoede. Schitterend om te zien hoe zij progressie maken. Sowieso verbazen wij ons over hoe groot onze talentenvijver is. Dat is een bevestiging dat wij met onze trainers én de hele club op de goede weg zijn.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Groter beroep op maatschappelijk vangnet door dure tijden Algemeen 25 nov, 19:45
Afbeelding
Vragen over ‘communicatieverbod’ voor Seniorenraad met wethouder Algemeen 25 nov, 19:13
Afbeelding
Wereldkaart niet meer op gemeentelijke website Algemeen 25 nov, 14:09
Afbeelding
Tarieven waterschapsbelasting Delfland in 2023 omhoog Algemeen 25 nov, 11:46
Afbeelding
Lierse Kerkveiling levert € 15.000 op voor Beukenrode Algemeen 25 nov, 09:57
Afbeelding
Locaties camera’s Oud & Nieuw zo lang mogelijk geheim Nieuws 25 nov, 08:57
Afbeelding
Argos Packaging wint MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2022 Algemeen 24 nov, 20:15
Afbeelding
Schrijftalenten gezocht Algemeen 24 nov, 20:01
Afbeelding
Nieuwbouw aan Lierse Sportlaan bereikt hoogste punt Algemeen 24 nov, 19:08
Afbeelding
Monsterse Leonie Verkade geeft eigen boek uit Algemeen 24 nov, 16:04
Afbeelding
Cursus druiven snoeien in museum Algemeen 24 nov, 14:39
Afbeelding
Rechtbank: ‘Delta moet glasvezel in buitengebied aanleggen’ Algemeen 24 nov, 13:08
Afbeelding
219 gierzwaluwnesten geteld in Westland Algemeen 24 nov, 12:00
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief