Aangeslagen DIOK krijgt HookXV toch op de knieën

De thuisploeg startte de wedstrijd goed.
De thuisploeg startte de wedstrijd goed. (Foto: Max Lumenta)

In de eerste wedstrijd van de Trophy poule is het DIOK gelukt om de rugbyers van RC Hoek van Holland op eigen veld te verslaan. Het was tot dusver een loodzwaar seizoen voor de mannen uit de sleutelstad, want na het vertrek van een aantal zeer bepaalde (voornamelijk buitenlandse) spelers zat het de mannen van DIOK niet bepaald mee.

De huidige ereklasse is een lastig podium om met louter Nederlandse inbreng een vuist te maken tegen de topteams die inmiddels door spelers vanuit alle windhoeken van de wereld versterkt zijn. Hoe raar kan het lopen dat je, als regerend landskampioen, ineens tot de lantaarndragers in de eerste helft van dit seizoen bent gebombardeerd en je moet gaan knokken tegen degradatie.

Onder de ideale rugbyomstandigheden; zonnetje, geen wind en temperatuur rond het vriespunt, stonden beide kemphanen voor de tweede keer dit seizoen tegenover elkaar. De eerste editie van dit seizoen wonnen The Hookers verrassend met 16-24. Tien wedstrijden later, waarvan HookXV en DIOK respectievelijk 8 en 9 wedstrijden onsuccesvol ten einde brachten, floot referee van der Pol om 15.00 dus het beginsignaal van dit tweede treffen.

Dominantie

De thuisploeg startte de wedstrijd goed, maar gezegd moet worden dat DIOK liet zien dat ze van plan waren om waardig tegenstand te gaan bieden. Na 20 minuten getouwtrek wisten de mannen van Glenn Vertongen de voorsprong naar zich toe te trekken (7-0). Niet veel later volgde na een fout op de helft van de Leidenaren een penalty waarmee ze de stand op 10-0 brachten. The Hookers waren echter in de setpieces (scrums en line-outs) niet tegen hun tegenstander opgewassen en kwamen daardoor veelvuldig in problemen of liever gezegd, hun dominantie hield geen stand en benutte de gasten deze fouten door voor rust terug te komen tot een 10-15 voorsprong. In de tussentijd moesten de Nieuw-Zeelanders Patrick O’Sullivan en Paula Filimoekava geblesseerd het strijdtoneel verlaten.

Na rust werden een aantal noodzakelijke wissels gemaakt en die pakten op verschillende niveaus positief en negatief uit. In scrums werden zij zeker een stuk meer solide, maar de line-outs bleven kopzorgen geven en als je diep in de tegenstanders helft eigen line-outs (lees: balbezit) blijft verliezen dan is de enige manier om bij hun tryline te komen door hun defensieve lijn te breken en dat stonden de bezoekers niet toe. Uiteindelijk scoorden zij zelfs nog een try waardoor de marge met 10 punten was gegroeid. Met inmiddels Delta spelers Kevin Lenssen en Ramzi Ouarssami in het veld wist men nog tot 15-20 terug uit te komen, maar kwam dit alles te laat en werd dit uiteindelijk de eindstand.

Espoirs

De Espoirs, voorheen Hookers 2, genoten de dag erna thuisvoordeel door een afgekeurd veld in Den Haag. Zij moesten tegen een ervaren WRC Te Werve, deze club voorkomend uit het Wateringse KMD en het Haagse Te Werve is al sinds jaar en dag een team uit de regio waar The Hookers in het verleden veelvuldig zijn uitgekomen en altijd een geduchte tegenstander blijken met veel sterke spelers in de gelederen. De jonge honden van de Espoirs (de gemiddelde leeftijd zal rond de 20 jaar liggen) hadden het in de eerste helft zeker niet makkelijk en ging het heel gelijk op en dit liet de ruststand van 12-12 dan ook zien.

Na rust begon de Hoekse machine van lieverlede steeds beter te draaien. Try’s van onder meer Kwinten Roeleveld en Niels van der Ploeg brachten na 80 minuten spelen het eindresultaat op een comfortabele 31-17 overwinning en ligt het team van Shereza Pool hiermee goed op koers voor het kampioenschap in de Derde klasse Zuid-West.

HookXV Ladies

De dames deden op zondag eveneens goede zaken door de meiden uit Sneek van The Black Snakes met een pandoering van 65-5 weer richting Friesland te sturen.

Volgende week speelt alleen het vlaggenschip van RC Hoek van Holland een uitwedstrijd tegen de heren van RC The Oysters uit Oisterwijk. Wederom een kraker waar zij in de eerste fase van dit seizoen 14-26 van hebben verloren.