Bankrekening Ronde van Monster geplunderd: Crowdfundingactie moet jubilerend wielerevenement redden van ondergang

Sport
Afbeelding
(Foto: Pexels)

De bankrekening van de Ronde van Monster is vorige week geplunderd door criminelen. Het is de zoveelste tegenslag voor het wielerevenement.

door Fred Louter

Het is de laatste jaren niet bepaald saai rond de Ronde van Monster. Het populaire wielerevenement probeert al jarenlang opvolging te vinden voor nestor en voorzitter Ton van Spronsen, maar slaagt daar - op een kortstondige tussenpaus na - tot op de dag van vandaag niet in. Tot overmaat van ramp kampt de organisatie nu ook nog met een financieel probleem: de bankrekening van de Ronde van Monster is woensdagmiddag 8 maart via een babbeltruc door criminelen leeggehaald.

Gewiekst

De ontreddering en wanhoop zijn twee dagen later (vrijdag 10 maart) groot bij Van Spronsen, die zegt met open ogen in een zeer sluw opgezette val te zijn getrapt. “Ik ben gebeld door een zogenaamde medewerker van de bank. Die vertelde dat er een cyberaanval gaande was en dat de rekening gevaar liep. In een online Teams-vergadering op mijn laptop werd verteld dat ik mijn bankgegevens in een envelop moest stoppen. Die werd even later opgehaald aan de deur. Ook moest ik aan de lijn blijven met mijn mobiele telefoon, zodat ik niet kon bellen of gebeld kon worden. Ja, het was voor mij een volkomen geloofwaardig verhaal. Deze mensen zijn zo gewiekst, je trapt er gewoon in. Toen ik al een tijdje niets meer had gehoord op mijn mobiel, bleek de verbinding te zijn verbroken. Ik logde in op de bankrekening en zag tot mijn ontzetting zag ik dat er via pintransacties in Naaldwijk grote bedragen van de bankrekening van de Ronde van Monster waren afgeschreven. Ik schrok enorm, sloeg direct alarm bij de Rabobank, die concludeerde dat ik beduveld was. Bij de politie heb ik aangifte gedaan van fraude en oplichting. Deze week start het politieonderzoek. Tot die tijd is het afwachten. Ik hoop uiteraard dat de schade vergoed wordt, maar dat is onzeker.”

Crowdfunding

De diefstal van volgens Van Spronsen ‘een paar duizend euro’ betekent dat de zestigste editie van de Ronde van Monster op 19 juli van dit jaar op losse schroeven komt te staan. Zeer spijtig uiteraard voor de renners en het publiek, maar ook voor Van Spronsen persoonlijk. De Monsternaar was namelijk van plan om als - zoals het zich nu (nogmaals) laat aanzien - scheidend voorzitter een groot spektakel van zijn laatste ‘Parijs-Roubaix van het Westland’ te maken. Hij zou nog één keer alles uit de kast trekken. “Dat lijkt nu allemaal in het water te vallen,” treurt Van Spronsen. “Tenzij er sponsoren opstaan die iets extra’s willen doen. Ook loop ik met het idee om een crowdfundingactie op te starten; het lijkt er inmiddels op dat dat gaat lukken. Zodat we in de zomer straks tóch een geweldige editie van 60e Ronde van Monster kunnen beleven in het wielergekke Westland.”