Open Monumentendag 2023 in ‘s-Gravenzande heeft uitgebreid kinderprogramma

Uitgaan
Het Schaatsmuseum is zaterdag open tussen 10.00 en 16.00 uur.
Het Schaatsmuseum is zaterdag open tussen 10.00 en 16.00 uur. (Foto: Archief)

Tijdens Open Monumentendag 2023, op zaterdag 9 en zondag 10 september, vinden er leuke activiteiten plaats in ‘s-Gravenzande: zowel voor volwassenen als voor kinderen. Voor kinderen is er zelfs heel veel te doen. Het Lambertuskerkje in buurtschap Heenweg doet het hele weekend mee aan het evenement. De overige activiteiten vinden alleen op zaterdag 9 september plaats.

Op zaterdag 9 september 2023 staat ‘s-Gravenzande in het teken van een bijzonder evenement voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Tijdens de Open Monumentendag kunnen de jonge ontdekkingsreizigers de geschiedenis van de stad ontdekken en de monumenten laten ‘spreken’. Het thema van dit jaar is ‘Als monumenten konden praten’.

Speurtocht

Kinderen kunnen deelnemen aan een avontuurlijke kinderspeurtocht met een bijbehorende podcast. Deze speurtocht neemt hen mee op een reis door de tijd, langs de historische monumenten van ‘s-Gravenzande. De podcast, gemaakt voor en door kinderen, vertelt boeiende verhalen over het ontstaan van de stad en de fascinerende geschiedenis van de monumenten. De vragen die beantwoord worden, variëren van wie er in deze monumenten woonden tot hoe oud de gebouwen zijn, en zelfs wie Gravin Machteld was.

Het hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld de mogelijkheid voor kinderen om tussen 11.00 en 15.00 uur bij de Molen van Maat aan de Naaldwijkseweg poffertjes te eten en de molen te bezoeken, samen met hun (groot)ouders. Een heerlijke traktatie te midden van historische pracht!

Kinderactiviteiten

De oude Etos aan de Langestraat 223 biedt een scala aan kinderactiviteiten, die niet alleen leuk zijn voor de jonge bezoekers, maar ook voor hun (groot)ouders. In de ochtend, om 10 uur, kunnen peuters en kleuters genieten van het verhaal ‘DO zoekt vrienden’ en bewonderen ze prachtige collages die zijn gemaakt door BSO-kinderen, speciaal voor dit boek.

Daarnaast is er een boeiende tentoonstelling getiteld ‘Vroeger en Nu’, die de verschillen tussen het heden en verleden in ‘s-Gravenzande belicht. Hoe schreven kinderen vroeger op school? Hoe leerden ze lezen? Wat gebeurde er met de Berlin en Stardust? Hoe reisde men naar Den Haag, en hadden mensen vroeger ook brillen, en zo ja, hoe zagen die eruit? Dit alles wordt verkend in een interactieve setting.

Kapla- of Lego-wedstrijd

Een spannende uitdaging voor de jonge architecten van ‘s-Gravenzande is de Kapla- of Lego-wedstrijd, waarbij kinderen worden uitgedaagd om de oude dorpskerk van ‘s-Gravenzande te bouwen. In de dorpskerk staat een oude maquette van de kerk zoals deze eruitzag voor 1816. Deze kerk was maar liefst 3 keer zo groot en had een toren van wel 90 meter hoog. Samen met hun ouders kunnen kinderen de kerk bezoeken, de bijbehorende podcast beluisteren en de maquette goed bestuderen. Vervolgens kunnen ze proberen deze historische kerk na te bouwen, met de keuze tussen Kapla en Lego. Maar als ze liever een ander monument willen bouwen, is dat ook mogelijk.

Zodra de creaties klaar zijn, worden ze gemeten en gefotografeerd. Alle informatie en gegevens kunnen worden ingezonden naar info@sgravenzande.nu. Een deskundige jury zal alle inzendingen beoordelen en de winnaars aankondigen op 17 september. Er zijn prijzen te winnen in drie verschillende leeftijdscategorieën.

Verder in de Langestraat

Voor volwassenen is er op zaterdag 9 september ook genoeg te beleven in ‘s-Gravenzande. Zowel in de Langestraat als op andere plekken. In de Langestraat zijn er vier plekken waar zij geschiedenis kunnen proeven.

  1. Nummer 137: in de uitbouw van het restaurant gedeelte van de Spaansche Vloot, verzorgt dhr. Bart van Zijderveld om 10.00 en 14.00 uur een lezing met beelden over de restauratie van de Spaansche Vloot een aantal jaren geleden. In het restaurant kunnen bezoekers terecht voor een drankje (op eigen kosten).
  2. Nummer 5: open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Een woonhuis uit de 18e eeuw. Aan het woonhuis vast zit een klein museum, waar opgravingen te zien zijn, deze opgravingen zijn allemaal in ’s-Gravenzande gedaan, als er gebouwen gesloopt waren.
  3. Nummer 34: open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. De Dorpskerk in zijn huidige vorm is een gebouw uit het jaar 1816. De oorspronkelijke dorpskerk was veel groter, maar in het jaar 1809 is de toren, vanwege achterstallig onderhoud, op het middenschip van de kerk gevallen, waardoor deze opnieuw moest worden opgebouwd. Dit jaar zal er een maquette van de oorspronkelijk Dorpskerk compleet met hoge toren te zien. Verder kunnen er rondleidingen in en rond de Dorpskerk gedaan worden.
  4. Nummer 181 (Uniekerk): open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Deze onopvallende kerk uit 1903 heeft een verrassend mooi interieur. Om 10.00, 11.00,12.00,14.00 en 15.00 uur wordt het kerkorgel bespeeld door Huib den Boer. Om 10.30 en 11.30 uur wordt er dansoptreden verzorgd door het Small World Dance Centre. In totaal kunt 60 meiden aan het werk zien. Om 13.30 en 14.30 uur verzorgt “Westland Brass” 2 maal een concert van 30 minuten.

Marktplein

Marktplein 10: open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. In de volksmond het trapgevelhuisje genoemd, is een rijksmonument uit 1639. Het huisje heeft verschillende bestemmingen gehad. Het is o.a. een schilders werkplaats geweest en een woonhuis. Kinderboekenschrijver Leonard Roggeveen heeft een aantal jaren in het huisje ingewoond. Er zijn documenten en boeken te zien uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Naaldwijkseweg

Nummer 117 (Korenmolen): open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. De molen is voor publiek te bezichtigen, de molenaar demonstreert hoe er wordt gemalen, de omloop kan worden beklommen. In de winkel kan men zelf gemalen ambachtelijk meel kopen. Op het terrein naast de molen worden er in samenwerking met Okidoki poffertjes gebakken voor de kinderen. Voor de poffertjes wordt het ambachtelijk gemalen meel van de molen gebruikt.

Nummer 239: open zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Tuindershuis met varkensschuur uit 1905. De woning kan vanaf het erf worden bekeken. Op het terrein staan ook nog een aantal druivenkassen, die kunnen worden bekeken. Er zijn dan ook nog druiven te koop. De eigenaar wilt graag uw vragen beantwoorden en kan ook veel vertellen over de geschiedenis van het pand.

Noodpostbunker

Oudelandstraat 27: open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. De bunker stamt uit eind jaren ’60. De wereld zat toen midden in de Koude Oorlog, een conflict tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Deze bunker is officieel geopend op 29 april 1970 en hij is gelukkig nooit als Noodpostbunker in gebruik geweest.

Schaatsmuseum

Parallelweg 43: open zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Het Westlands Schaatsmuseum is dé plek om kennis te maken met de geschiedenis van het schaatsen. Naast de vaste collectie schaatsen van de vroegste schaats tot de klapschaats, is ook de expositie van “Wim tot Jutta” te bekijken.

Lambertuskerkje

Zaterdag 9 september

  • 13.00 tot 17.00 uur: Mandenvlechten, demonstratie en verkoop
  • 13.00 tot 17.00 uur: Kinderactiviteiten: o.a. beschilderen houten 3D bosdieren
  • 13.00 tot 17.00 uur: Inleveren verhalen/tekeningen prijsvraag ‘Als monumenten konden praten ….’
  • 13.30 en 15.30 uur: Lezingen door Nic Sosef historie over Lambertuskerk

Zondag 10 september

  • 13.00 tot 17.00 uur: Mandenvlechten, demonstratie en verkoop
  • 13.00 tot 17.00 uur: Ambachtelijke “koekenbakker” bakt ouderwets en verkoopt plaatkoeken
  • 13.00 tot 17.00 uur: Kinderactiviteiten: o.a. beschilderen houten 3D bosdieren
  • 13.30 tot 14.00 uur: Lezing door Nic Sosef over historie rond Rijksmonument Lambertuskerkje
  • 16.00 tot 16.45 uur: Optreden singer-songwriter Babette Zwinkels
  • 16.45 uur: Uitslag prijsvraag ‘Als monumenten konden praten ….’

Voor de kinderen zijn er houten figuren zoals bosdieren, die beschilderd kunnen worden.


Bezoekers kunnen verder beschilderde leistenen – oude dakpannen van het kerkje – bewonderen of op bestelling laten beschilderen met hun eigen voorstelling (foto meenemen) of tekst. Voor €5 kunnen zij een kaars of herinneringsboekje kopen en in de bostuin is het ook heerlijk uitrusten tijdens een wandel- of fietsroute. Met de IZI travel-app op de telefoon kunnen mensen een fietstocht in en om ’s-Gravenzande maken. Folders over het volledige programma van de Open Monumentendagen in het Westland zijn ook te vinden bij de Hoekse Informatiekiosk op het Brinkplein.