Inflatie gestegen naar 6,1 procent in mei

Zakelijk
Een bord bij een stalletje met planten te koop langs de weg in het Westland.
Een bord bij een stalletje met planten te koop langs de weg in het Westland. (Foto: Rodi.nl)

Uit recente gegevens blijkt dat consumentengoederen en -diensten in mei van dit jaar 6,1 procent duurder waren dan in dezelfde maand vorig jaar, volgens het CBS. In april bedroeg de inflatie 5,2 procent. Het CBS publiceert maandelijks ook een inflatiecijfer exclusief de prijsontwikkeling van energie en brandstof. In mei waren consumentengoederen en -diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,9 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl de prijsstijging in april op jaarbasis 7,8 procent bedroeg.

De inflatie wordt elke maand gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI weerspiegelt de prijsontwikkeling van een pakket goederen en diensten zoals dat gemiddeld wordt aangeschaft door Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 6,1 procent in mei 2023 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 6,1 procent hoger zijn dan in mei 2022. Deze inflatie komt niet bovenop de inflatie van 5,2 procent in april.

Prijsontwikkeling energie

De stijging van de inflatie wordt met name veroorzaakt door de prijsontwikkeling van energie. Hoewel energie in mei 24,9 procent goedkoper was dan een jaar eerder, bedroeg de prijsdaling op jaarbasis in april 32,2 procent. Het CBS heeft een nieuwe methode geïntroduceerd om energieprijzen te meten in de CPI, waarbij transactiedata van energieleveranciers worden gebruikt. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. Motorbrandstoffen hadden daarentegen een neerwaarts effect op de inflatie, met een prijsdaling van 18,3 procent in mei ten opzichte van een jaar eerder.

Seizoensinvloeden

Het CBS benadrukt dat de maand-op-maand vergelijking van prijzen rekening moet houden met seizoensinvloeden, zoals hogere prijzen voor vliegtickets tijdens vakantiemaanden. In mei 2023 stegen de prijzen voor consumenten met 0,2 procent ten opzichte van april. De prijzen waren het hoogst in oktober 2022, waarna ze tot februari 2023 daalden en vervolgens vier maanden op rij stegen.

CPI en HICP

Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie: een gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) en een gebaseerd op de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Volgens de HICP waren consumentengoederen en -diensten in Nederland in mei 6,8 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl dit in april 5,8 procent was. De inflatie in de eurozone daalde van 7,0 procent in april naar 6,1 procent in mei.