Koornneef Versmarkt: al honderd jaar écht vers

Zakelijk
V.l.n.r. Maart, Rob en Mike Koornneef.
V.l.n.r. Maart, Rob en Mike Koornneef. (Foto: PR)

Versere groente en fruit dan bij Koornneef Versmarkt vind je niet in het Westland. Je ruikt het al als je de winkel binnenkomt. In de zomer liggen hier kersen die ‘s nachts nog aan de bomen hingen. In de winter komen zelfs de komkommers van een Nederlandse teler en de zuurkool rechtstreeks uit het vat. Bij deze 100-jarige verswinkel vertalen korte lijnen - van kweker naar consument - zich naar kwaliteit: en dat proef je.

Door Debbie van Eijk

Koornneef Versmarkt in ‘s-Gravenzande is een echte bron van vitamines in het Westland en heeft zijn oorsprong in 1923. De opa van huidige eigenaar Rob, opa Waling Koornneef, begon toen aan de Naaldwijkseweg. “Hij zat in de zuivel en ging met paard en wagen de deuren langs,” vertelt Rob. Zes zonen kreeg zijn opa, van wie zijn vader Maart een van de jongsten was. Maart nam het bedrijf, samen met zijn vrouw, over van zijn vader.

Tijden veranderen

Paard en wagen werden vervangen door een auto. Uiteindelijk kwam er een rijdende winkel. Dat paste bij de tijd: “Papa ging werken, mama zorgde thuis voor de kinderen.” Maar tijden veranderen: “Toen gingen de dames ook werken, dus waren er steeds minder dames thuis. Daarom is de rijdende winkel vervangen door fysieke winkels.”

In plaats daarvan had Koornneef uiteindelijk twee vestigingen in ‘s-Gravenzande. Ze besloten te focussen op één super versmarkt. Het pand waar de versmarkt nu gevestigd is, aan de Koningin Wilhelminastraat 1, werd vier jaar geleden opnieuw gebouwd, vanaf de fundering tot aan de dakgoot.

In de coronatijd gingen mensen heel bewust gezond eten, om niet ziek te worden

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid klanten van Koornneef Versmarkt verviervoudigd. De verklaring daarvoor is deels te vinden in de coronatijd, meent Rob: “Toen was de handel niet aan te slepen. Mensen gingen heel bewust gezond eten, om niet ziek te worden.” En gezonder dan bij Koornneef vind je het eigenlijk niet. “Wij hebben echt verse handel,” legt Rob uit. “We pakken de producten rechtstreeks van de kweker of boer. In de loop der jaren hebben we een netwerk opgebouwd van allemaal leveranciers die zich in de top van klasse 1 bevinden; de hoogste klasse op de veiling.”

Eigen kas

Nog steeds komen er nieuwe klanten over de vloer: uit het Westland, maar ook bijvoorbeeld uit Den Haag of Schiedam. “Die zeggen: ik proef gewoon weer hoe die groente smaakt en hoe lekker die appel is.”

Rob Koornneef haalt niet alleen bij leveranciers - elke ochtend vers -, maar heeft ook een eigen kas: “Daar telen we Westlandse kasbloemkooltjes in. Dat bloemkooltje is er eerder dan de normale buitenbloemkool, en heel zacht van smaak. Ook telen we Westlandse kasboontjes.”

Drive van 18-jarige

Onlangs heeft de winkel een nieuwe bus aangeschaft voor het dagelijks vers ophalen van producten. Dat gedeelte neemt Maart (84) nog grotendeels voor zijn rekening, met de nodige assistentie. “Mijn vader is 84, maar heeft de drive van een 18-jarige,” lacht Rob, die het bedrijf officieel heeft overgenomen toen zijn vader zestig was. “Hij rijdt de hele dag en heeft zoveel plezier erin. FF naar de boeren, ff een praatje, ff handje klappen.” Rob denkt even na. “Mijn vader zal het zelf niet zeggen, maar ik denk dat hij heel trots is op het resultaat dat we nu bereikt hebben.”

Nog altijd is Koornneef Versmarkt een echt familiebedrijf. Binnen het team van twintig medewerkers zet ook de vierde generatie zich hier in: Mike (24), de zoon van Rob. Daarnaast springen zijn twee dochters weleens bij en zorgt zijn vrouw voor de administratie.

Toekomst

Plannen voor de toekomst zijn er trouwens genoeg. Rob: “In de toekomst willen we uitbreiden. Ook gaan we het boodschappen doen hier vergemakkelijken met een webshop.” Eén ding staat vast: “Het moet perfect, super, geweldig. Beter is goed.”

In december heeft de winkel, naast de jaarlijkse kerstbomenverkoop, mooie acties in petto: “We maken er wat speciaals van.”