Er worden minder woningen verkocht in Westland, terwijl prijzen stijgen

Zakelijk
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Archief)

In het Westland vertoont de koopwoningmarkt interessante dynamieken, zo blijkt uit recente gegevens. Volgens informatie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en haar dochteronderneming brainbay, zijn er opvallende verschuivingen te zien in zowel verkoopcijfers als prijsontwikkelingen.

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 22% minder woningen verkocht in het Westland, wat neerkomt op 153 woningen. Vergeleken met het voorgaande kwartaal is er zelfs een daling van 25,9% te zien. Deze afname in transacties staat echter in contrast met een stijging van de gemiddelde verkoopprijs, die 8,2% hoger ligt dan een jaar geleden. De gemiddelde transactieprijs bedraagt momenteel € 464.894,=, en de gemiddelde verkooptijd is aanzienlijk verkort tot 36 dagen, tegenover 48 dagen een jaar eerder.

Opvallend is ook dat het percentage woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, in het eerste kwartaal van 2024 maar liefst 56,6% bedraagt. Dit wijst op een toenemende concurrentie tussen kopers en een verhitte markt. De krapte-indicator, die de verhouding tussen vraag en aanbod weergeeft, is gedaald van 2,8 een jaar geleden naar 2,1.

Landelijk stijging

Terwijl de verkoopcijfers in het Westland achterblijven, is er landelijk gezien juist een stijging te zien in het aantal transacties. NVM-makelaars verkochten in heel Nederland ongeveer 4% meer bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2024 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Desondanks is er een daling van 18% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland bedraagt momenteel € 432.000,=, wat een stijging van ruim 9% betekent ten opzichte van een jaar eerder.

De nieuwbouwmarkt laat een ander beeld zien. In het Westland herstelt deze zich, zoals blijkt uit een toename van 16% in het aantal verkochte nieuwbouwwoningen ten opzichte van het vorige kwartaal. Landelijk gezien is er zelfs een sprong van 104% te zien in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning bedraagt momenteel € 479.000,=.

Krapte

Ondanks het positieve nieuws in de nieuwbouwmarkt, maakt de NVM zich zorgen over de krapte op de bestaande woningmarkt. “De grote én toenemende vraag in de markt droogt het woningaanbod namelijk op,” aldus een woordvoerder van de NVM. “Dit leidt ertoe dat kopers vaker en meer overbieden, wat uiteindelijk zal resulteren in verdere prijsstijgingen.” De NVM benadrukt het belang van bouwen en het slim gebruik maken van bestaande voorraden om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Beleid

Terwijl de resultaten van beleidsmaatregelen gericht op betaalbare nieuwbouw zichtbaar worden, is het volgens de NVM niet genoeg om de krapte op de bestaande woningmarkt op te lossen. De NVM roept de overheid en financiële instellingen op om barrières weg te nemen en een consistent beleid te voeren om de ontwikkeling van nieuwbouw te stimuleren.