De voor- en nadelen van vloerverwarming

Duurzaam
Vloerverwarming is niet alleen comfortabel, maar ook lekker duurzaam!
Vloerverwarming is niet alleen comfortabel, maar ook lekker duurzaam! (Foto: Adobe Stock)

Heb jij vloerverwarming al ontdekt? Dit is niet alleen comfortabel, maar ook lekker duurzaam. Wij hebben de voor- en nadelen van vloerverwarming op een rijtje gezet!

De naam zegt het al, maar vloerverwarming wordt ingebouwd onder de vloer. Er zijn twee soorten vloerverwarming: droogbouw en natbouw. Bij natbouw worden de verwarmingsbuizen ín het cement geplaatst. Bij droogbouw worden de buizen óp de vloer geplaatst, bijvoorbeeld met behulp van noppenplaten. 

Vloerverwarming in de winter

Vloerverwarming is ideaal voor de winter, omdat je lekker met blote voeten in huis rondloopt zónder dat je het ijskoud krijgt. Daarnaast is het super duurzaam: je verbruikt zo’n 20% minder energie dan bij een standaard cv-ketel! 

Bij vloerverwarming is de warmteverdeling gelijkmatig. Dit geeft je al snel een comfortabel gevoel. Door de stralingswarmte heb je minder snel last van stofverspreiding in huis. Ideaal als je last hebt van allergieën. Het is ook positief voor de luchtvochtigheid. Daarnaast is het rendement van vloerverwarming dus lekker gunstig. 

Vloerverwarming is onzichtbaar, waardoor je meer ruimte hebt en dit maximaal kunt benutten. Win-win!

Nadelen vloerverwarming

Vloerverwarming heeft ook nadelen. Zo duurt het een tijdje voordat je de warmte kunt voelen. Gemiddeld stijgt de temperatuur in je woonkamer met één graad per uur. 

Daarnaast krijg je te maken met hoge installatiekosten. Uiteindelijk heb je een hoger rendement, dus dat is weer een voordeel. In nieuwbouwhuizen wordt vloerverwarming soms automatisch gelegd. Wil je vloerverwarming in jouw huis? Dan moet de bestaande vloer eruit; houd daar rekening mee. Tip: ga voor extra vloerisolatie zodra je besluit om vloerverwarming te installeren! 

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!