'Oh, zijn er toch mensen die aan ons denken?'

Algemeen
Vrijwilligers DSG De Sluis en medewerkers Geestelijke Verzorging JCZ Zaanstad delen attenties uit. Links de kar met de 850 pakketjes.
Vrijwilligers DSG De Sluis en medewerkers Geestelijke Verzorging JCZ Zaanstad delen attenties uit. Links de kar met de 850 pakketjes. Foto: DJI

WESTZAAN - Voor het gevoel liggen de warme dagen van kerst en oud en nieuw alweer weken achter ons, maar niet voor de gevangenen van Justitieel Complex Zaanstad. Zij zullen nog steeds verrast zijn. Op kerstavond, een dag waarop zij niet bij familie en vrienden mogen zijn, ontvingen ze dankzij Diaconale Stichting Gevangenenzorg (DSG) De Sluis toch aandacht en cadeaus. Deze stichting ondersteunt de circa 850 gevangenen tijdens hun detentie en bij hun terugkeer in de samenleving. Het initiatief rond kerst is daar onderdeel van, maar omdat De Sluis nog veel meer doet, is zij op zoek naar vrijwilligers. Zaanstreek op Zondag interviewde De Sluis-directrice Irinda de Groen, die over de stichting vertelt.

De gevangenen in het JCZ mogen ook met de feestdagen niet bij hun familie en vrienden zijn. DSG De Sluis vindt het daarom belangrijk dat ze toch een beetje een kerstgevoel kunnen hebben. "Kerst is een bijzonder moment in het jaar, waarin de gedachten bij familie en vrienden zijn. We willen de gedetineerden een hart onder de riem steken en hen een attentie aanbieden. Ze denken vaak dat niemand hen meer wil, maar zo geven we aan dat ze er niet alleen voor staan." 
Er was op kerstavond voor elke gevangene onder meer wat lekkers, schone nieuwe sokken en een puzzelboekje. "Met vrijwilligers en een aantal gedetineerden hebben we de pakketjes ingepakt. JCZ-medewerkers en de vrijwilligers deelden ze uit. We kregen vele verbaasde en positieve reacties: 'Is dat voor mij? Dank je wel!' en 'Oh, zijn er toch mensen die aan ons denken?!' is daar een kleine greep uit." Via bedrijven en de Zaanse Beursvloer van Stichting De Zaanse Uitdaging, waarbij maatschappelijke en commerciële organisaties elkaar met gesloten beurs producten of diensten aanbieden, heeft DSG De Sluis geld bij elkaar gekregen om de actie te kunnen doen. DSG De Sluis wil het in 2019 herhalen. 

Doel
DSG De Sluis werkt vanuit de gedachte 'Iedere persoon is waardevol, ook al zit iemand in de gevangenis'. Irinda: "Mensen zijn dan misschien veroordeeld, maar we werken aan perspectief, zodat hun toekomst straks weer open ligt. Door te investeren in hun terugkeer, plukken ze later de vruchten."
Daarom verzorgt DSG De Sluis jaarlijks meerdere activiteiten en acties. "We houden, samen met de geestelijk verzorgers van de gevangenis, zes keer per jaar ouder-/kinddagen, die het JCZ faciliteert. De sporthal wordt dan kindvriendelijk gemaakt en vaders kunnen hun kind ontmoeten, knuffelen en voetballen. Dat soort dingen hoort een kind immers normaal gesproken met zijn vader te doen."

Kledingverstrekking
DSG De Sluis verstrekt bovendien elke dinsdag- en vrijdagochtend tweedehands kleding aan gevangenen die dat nodig hebben. Vrijwilligers geven de stukken uit en maken een praatje. Gevangenen moeten zich wel even aanmelden. De bewaking checkt dan of ze echt nieuwe kleding nodig hebben.
Daarnaast geeft de stichting allerlei cursussen, zoals 'Hoe ga je met vaderschap om'. Irinda: "Zo kunnen mensen zich toch ontwikkelen en straks ook andere keuzes maken als ze uit de gevangenis komen."

De Sluis
Diaconale Stichting Gevangenenzorg De Sluis is al sinds de opening van het JCZ, in september 2016, in het complex actief. De stichting is een doorstart van het Diaconaal Centrum voor Gevangenispastoraat uit Haarlem, dat vanaf 1988 soortgelijk werk deed in de in 2016 gesloten koepelgevangenis van Haarlem. Het werk is onder de nieuwe stichtingsnaam DSG De Sluis voortgezet, maar nu dus bij het JCZ.
De stichting zoekt voor de ondersteuning van JCZ-gedetineerden meerdere vrijwilligers. "We hebben mensen nodig die iets voor een ander willen betekenen, zowel jong als oud, en daar ervaring in hebben opgedaan. Stages zijn bespreekbaar. De stichting kan ook altijd sponsoren gebruiken. Meer informatie over de vrijwilligersvacatures is te vinden op: www.dsgdesluis.nl/ik-wil-vrijwilliger-worden. Meer over de DSG De Sluis op: www.dsgdesluis.nl.