Kijk daar is een van de gedichten uit de speurtocht!
Kijk daar is een van de gedichten uit de speurtocht! Foto: Yvette van der Does/Rodi Media

'Gedachten kunnen bij kinderen heel verrassend zijn'

Algemeen

WORMERVEER - Lokaal voor lokaal hebben ze de afgelopen weken gespeeld met de taal. De leerlingen van basisscholen in Wormerveer doen dat elk jaar weer. Rond Sinterklaas hebben ze al even kunnen praktiseren, maar nu moesten ze poëzie met een heus thema presenteren. De leerlingen hebben in januari gedichten gemaakt voor de gedichtenspeurtocht in Wormerveer. Deze is donderdag 31 januari geopend en de kinderen kunnen nog tot vrijdag 15 februari meedoen. Een aantal van hun gemaakte poëtische werken is als poster opgehangen voor de speurtocht. Ze hangen bij de organiserende school ICB Toermalijn, in het winkelcentrum, het buurtcentrum en bij andere instellingen in Wormerveer. De gedichtenspeurtocht houdt zich jaarlijks aan het thema van de Landelijke Poëzieweek. Dat is dit jaar Vrijheid.

Gedichtenspeurtocht Wormerveerse basisscholen rond thema Vrijheid

Dit jaar zijn het de leerlingen van ICB Toermalijn en Openbare Basisschool De Pionier die deelnemen. Ze hebben in de maand januari aan hun poëtische hoogstandjes gewerkt. "De kleuters werkten in de groep aan hun gedichten. In de hogere klassen maakten de leerlingen ze zelf. Ze hebben er een poster in A3-formaat van gecreëerd en heel netjes geschreven, zodat het goed leesbaar is", vertelt Lydia Sommeijer, adjunct-directeur van ICB Toermalijn. 

Vrijheid
Elk jaar kent de gedichtenspeurtocht een thema en dat is deze keer Vrijheid, naar het onderwerp van de Landelijke Poëzieweek. "De gedachten over vrijheid kunnen bij kinderen heel verrassend zijn. Wij volwassenen denken al gauw aan vrijheid van meningsuiting en oorlog en vrede, maar de leerlingen hebben vaak een andere invalshoek. Veel van hun gedichten gaan over vrij zijn als ze buiten spelen of over een dier dat wordt losgelaten. Oudere leerlingen denken ook wel aan oorlog/vrede en vrijheid van meningsuiting. Het zijn dan ook thema's waar de bovenbouw zich mee bezighoudt."

Elke klas heeft een gedicht voor de speurtocht uitgekozen. "Uiteindelijk zijn er wel wat meer opgehangen, want er was meer ruimte beschikbaar. In totaal zijn het wel zo'n 35 gedichten." Ze zijn te vinden bij ICB Toermalijn, in het Wormerveerse winkelcentrum, het buurtcentrum en andere Wormerveerse instellingen. De leerlingen moeten ze zoeken en hebben daarvoor een opdrachtenblad. Bij elk gedicht staat een letter. Als de kinderen alle letters hebben verzameld, kunnen ze daarmee een eerste zin uit een gedicht maken.  

"Sommige klassen hebben in schooltijd al een deel van de speurtocht gedaan. De leerlingen kunnen dat ook met hun vader en moeder, broertjes en zusjes, opa's en oma's en vriendjes en vriendinnetjes in hun eigen tijd doen. Als ze dan hun volle opdrachtenkaart met de juiste zin inleveren, krijgen ze een attentie." Ze mogen er zo lang over doen als ze zelf willen. "Zo hadden we eens een moeder met een kind dat alle gedichten wilde lezen. De leerling zat net in groep drie. Ze hebben er drie dagen over gedaan", vertelt Lydia een anekdote. 

Ontstaan
De gedichtenspeurtocht is bedacht om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. "De speurtocht is er al sinds de jaren negentig. Het is goed voor het taalniveau van de kinderen, maar ook een sociale gebeurtenis. De samenwerking met de buurt, de buurtcentra, winkeliersvereniging en andere organisaties is hierbij erg leuk. Het enthousiasme van de middenstand en instellingen over deze samenwerking is elk jaar weer heel erg groot!" 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
‘Doel is belangrijker dan het aantal uren’ Algemeen 26 nov, 07:00
Afbeelding
Burgemeester Hamming: ‘Mensen moeten zich veilig voelen op straat’ Algemeen 25 nov, 10:25
Afbeelding
A Christmas Carol komt tot leven in lezing Algemeen 25 nov, 09:37
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Geen Zaanse winst in Korfballeague Sport 24 nov, 09:44
Afbeelding
Zaanbocht weer prima Sintpodium Algemeen 24 nov, 09:30
Afbeelding
Jubileumjaar ZHC De Kraaien: honderd jaar jong Sport 24 nov, 07:00
Afbeelding
‘Babbels Live staat als grootste live muziekfestival van Zaanstad op de kaart’ Uitgaan 23 nov, 14:23
Afbeelding
Expositie Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius Uitgaan 23 nov, 13:56
Afbeelding
Kerstmarkt in Erasmushuis Uitgaan 23 nov, 13:26
Afbeelding
Dodelijk ongeval in Krommenie 112-nieuws 23 nov, 12:53
Afbeelding
Herfstwandeling door doopsgezind Zaandijk Uitgaan 23 nov, 09:12
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief