De bedrijfsbrandweer in actie.
De bedrijfsbrandweer in actie. (Foto: aangeleverd)
Column Uit De Fabriek Geklapt

Het brand weer

Algemeen

ZAANSTREEK - Koos van der Woude kwam op 11 oktober 1965 als 20-jarige knaap als monteur in dienst bij de productiebedrijven van Albert Heijn. Dat werk deed hij tot de verhuizing in 1993. Het leverde hem veel mooie verhalen op die de inmiddels 76-jarige Zaandammer heeft opgeschreven. In het Zaans Stadsblad publiceren we zijn mooiste pennenvruchten in de rubriek ‘Uit de fabriek geklapt’. 

Ik werkte al weer een aantal jaren bij de productiebedrijven van Albert Heijn. Ondertussen had ik een EHBO diploma en zat ik ook bij de bedrijfsbrandweer. Net als een paar collega’s, hadden zij ook hun strepen gehaald. Er was altijd veel sleutelwerk na een brand. Want het gebeurde wel eens dat er een spit van de koffie verbrandde en de vlam in de pijp sloeg.

De eerste keer dat ik zoiets meemaakte was ik pas een aantal maanden in dienst. De vlammen gierden de pijp uit en bliezen een vonkenregen over de daken. De bel van de sprinklerinstallaties rinkelde luid en langdurig. Onmiddellijk kwam de bedrijfsbrandweer in actie. Ik stond met een paar medewerkers op het dak te kijken en haalde alvast een slang en spuitstuk uit een rode kast. Enthousiast spoot ik omhoog. Maar een net gearriveerde brandweerman met veel strepen en sterren op de kraag, rukte me de slang uit de hand. Door de te snelle afkoeling kon de pijp in elkaar klappen, zo verklaarde de man zijn houding. Dus liet men het vuur gecontroleerd uitbranden. Jammer hoor ik ging net zo lekker.

‘Dubbel gebrand’

Op de tweede verdieping, in het oude pand uit 1915, stond de koffiebranderij. Op een ongelukkig moment was het koffiespit niet gelost, door een storing aan de klep, terwijl de volgende charge al bezig was. Flinke oververhitting dus. De brandweer was spoedig ter plaatse. Er werd zo ruim met bluswater omgesprongen dat er een waterval door het trappenportaal spoelde. Beneden stonden veel pallets koffie die in allerijl werden weggehaald. Iedereen die op de been was kreeg een wisser of bezem in de handen gedrukt. Ik stond al spoedig aan de koeltrommel te sleutelen, waardoor de nog smeulende zwarte smurrie op de grond kwam; dubbel gebrand, maar geen espresso.

We deden in de jaren zeventig ook mee aan wedstrijden van de Zaanse bedrijfsbrandweer. Ik had inmiddels een diploma perslucht en zelfs twee strepen. We kregen les bij Cacao de Zaan, van commandant de Winde. Tijdens de wedstrijden was onze ploeg niet de beste, maar er werd wel het meest gelachen. Vooral toen we ons gewoontegetrouw moesten opstellen bij de oude fabrieken van Honig. We hadden de laarzen aan de voeten verwisseld; de linker aan de rechter en omgekeerd. Zoiets had de wedstrijdleider nog nooit meegemaakt. 

“Nu weer serieus mannen, naar de brand!”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Sloeproeien bij Slag om de Zaan Uitgaan 24 jun, 09:09
Afbeelding
Tweede druk wandelgids ontdek heden en verleden van Krommenie Algemeen 24 jun, 09:01
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Volgende stap voor woningbouwplannen Slachthuisstraat Algemeen 23 jun, 11:40
Afbeelding
‘Alle deelnemers hebben ongelofelijk veel zin in het BouleVaart Festival’ Uitgaan 23 jun, 08:54
Afbeelding
Concert in Kerk van Krommeniedijk Uitgaan 23 jun, 08:46
Afbeelding
Hardloopfeest voor werkgevers én werknemers Sport 23 jun, 08:44
Afbeelding
Fietser en scooterrijder gewond in Westzaan 112-nieuws 23 jun, 02:27
Afbeelding
Brand op zolder van woning Zaandam 112-nieuws 22 jun, 21:17
Afbeelding
Steekincident in Zaandam 112-nieuws 22 jun, 13:04
Afbeelding
Zaanse textielkunstenares Giannina Rijsdijk schittert op ZomerSalon Royaal Uitgaan 22 jun, 12:01
Afbeelding
Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans Uitgaan 22 jun, 08:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief