Stichting Veteranen Zaanstad van start: een ‘historische overwinning’

Nieuws
Stichtingsbestuursleden (v.l.n.r.) majoor Erik Smit, Erik Hofstra, burgmeester Jan Hamming en Alex van Dam.
Stichtingsbestuursleden (v.l.n.r.) majoor Erik Smit, Erik Hofstra, burgmeester Jan Hamming en Alex van Dam. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Afgelopen zaterdag werd de oprichting van de Stichting Veteranen Zaanstad een feit. Een historische dag en ‘een overwinning’ zoals burgemeester Jan Hamming het noemde in zijn openingsspeech. Een overwinning niet in de militaire zin van een tegenstander verslaan maar een overwinning waarin samen en verbinden centraal staan. Hierin kwamen beide speeches van de burgemeester en de kersverse voorzitter van de Stichting Veteranen Zaanstad (SVZ), Majoor Erik Smit, treffend overeen. 

‘Wij hadden geluk elkaar op juiste moment en de juiste plaats te ontmoeten en door te pakken’  

De officiële plechtigheid vond plaats op een toepasselijke plek: in De Veldpost, een locatie van het Nederlands Veteranen Instituut in Amsterdam. Als kersvers bestuur stonden ze trots naast de burgemeester. Erik Smit, Alex van Dam en Erik Hofstra. Zij hadden samen gestreden voor onze veteranen en het voor elkaar gekregen de basis te leggen voor de Zaanse veteranen stichting. Het bestuur had ook de burgemeester erop gewezen dat de Zaanse veteranen een plek, aandacht en een mogelijkheid om elkaar te vinden verdienden. Fort aan den Ham, Busch en Dam 13. gelegen op de grens van Krommenie en Uitgeest, is de perfecte locatie voor bijeenkomsten van de Zaanse stichting.   

Regionale verbinding

Toen Erik, Alex en Erik onafhankelijk van elkaar realiseerden dat er toch echt iets concreet moest worden gedaan aan een regionale verbinding van de Zaanse veteranen, hadden zij niet kunnen vermoeden dat het uiteindelijk zo snel kon gaan. Er zijn door andere enthousiaste veteranen echt wel eerdere pogingen gedaan maar deze zijn om een diversiteit aan redenen helaas niet eerder geslaagd.

“Wij hadden het geluk dat we elkaar op het juiste moment op de juiste plaats ontmoetten en we konden doorpakken”, zei Erik in zijn welkomstspeech. “Op een landelijke fundering in de vorm van het veteranen instituut en het veteranen platform is onze basis Fort aan den Ham, op de grens van Krommenie en Uitgeest, onze klus- en museumlocatie. Ook op de prachtige locatie waar we vandaag en in de toekomst ook een thuis vinden, de Veldpost van onze goede buren de veteranen Amsterdam.”

Voortvarend

“Om als gemeente iets te kunnen betekenen voor de Zaanse veteranen, dienden onze veteranen zich eerst te verenigen”, sprak de burgemeester. “En verenigen, dat kan je prima overlaten aan veteranen want de stichting gaat voortvarend te werk. Van de 470 Zaanse veteranen hebben zich inmiddels al 70 mensen aangemeld bij de Stichting en de eerste evenementen worden georganiseerd. En ziehier; vandaag is de eerste bijeenkomst van onze Zaanse veteranen een feit met een opkomst van meer dan dertig veteranen, jong en ouder, present op de Veldpost.”

Woorden, maar ook daden

Het bleef niet alleen bij woorden. Ook in praktische zin is er actie door de gemeente ondernomen voor de veteranen. Vanuit de gemeente inmiddels twee brieven verstuurd naar alle bij het veteraneninstituut bekende veteranen die woonachtig in Zaanstad met daarin aandacht voor de nieuwe stichting.

Ook veteranen van politie, ambulance en brandweer welkom  

De voorzitter benadrukte: “Nu naar de mensen waar de stichting om draait; de Zaanse veteranen voorop. Maar waar natuurlijk ook veteranen van de politie, ambulance en brandweer altijd welkom zijn voor een goed gesprek met gedeelde waarden. Vandaag is een handreiking naar elkaar en een oproep aan u. Want wij willen niet voor u organiseren, wij willen mét u organiseren. Alleen kunnen we dit niet blijven dragen. Maar samen staan we sterk en kunnen we mooie dingen organiseren in en rond onze gemeente. Dus meld u aan en zegt het voort! We zijn er voor elkaar en een gemeentegrens is maar een administratieve lijn op een kaart.”

‘We helpen elkaar want wij zijn Zaanse Veteranen’

“Wij zijn Nederlandse veteranen en wij zijn er voor elkaar. Wij hebben onze samenleving gediend onder verzwaarde omstandigheden en stonden samen met collega’s uit landen uit de gehele wereld pal voor waar we in geloven. We hebben gedaan wat we konden met de middelen die we beschikbaar kregen. Die broederband, toen ontstaan, blijft eeuwig leven en wordt gedragen door elke veteraan. Het is onze verantwoordelijkheid om die mentaliteit uit te dragen zodat onze samenleving kan voort bestaan. Wij blijven respect geven. Omdat wanneer je respect geeft, je respect zal ontvangen. En onze geschiedenis een plaats vinden in de samenleving die het verdient. Nu hebben we locaties waar we elkaar kunnen spreken, herdenken, gedenken en steunen. Een plek waar we samen dingen kunnen doen met gelijkgestemden. Kortom, we helpen elkaar want wij zijn Zaanse Veteranen.”

Met het aansnijden van de taart, voorzien van het logo van de SVZ, werden er tot laat in de middag gesprekken gevoerd tussen jonge en oude veteranen die door de geschiedenis heen in honderden verschillende grote en kleine missies hebben gediend. Adressen werden uitgewisseld en fotoboeken ingezien. Het begin is er en nu samen voorwaarts!

Eerste evenementen SVZ

Wie interesse heeft voor de stichting kan naar de volgende bijeenkomsten: 

11 april, onthulling Witte Anjer Veteranen, locatie perkje in het Volkspark Zaandam.

20 en 21 april, locatie Fort aan den Ham, grens Krommenie/Uitgeest. Weekend van de verdedigingswerken met lezing over Dienstplicht in Nederlands Indië. 

28 april, opening Forten Seizoen met kanonnen schieten en soldaatjes gieten. 

4 mei, Dodenherdenking. 

Zie voor meer informatie www.fortaandenham.nl of de Facbookpagina StichtingVeteranenZaanstad 

Het logo van de nieuwe stichting.
Er was gelijk tijd voor ontmoetingen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding