Het Juridisch Loket

Strijd om vaccinatie kind

Nieuws
Minderjarigen onder de 12 jaar mogen zelf niet (mee) beslissen over medische behandelingen.
Minderjarigen onder de 12 jaar mogen zelf niet (mee) beslissen over medische behandelingen. (Foto: aangeleverd)

Tom en Julia zijn vorig jaar gescheiden. Ze hebben samen een dochter: Amy (10 jaar). Amy ontving een brief met een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Tom wil niet dat Amy het vaccin krijgt. Julia wil dit wel. Ze komen er samen niet uit. Wat nu?

Tom en Julia hebben beide het gezag over Amy. Dit betekent onder andere dat zij samen belangrijke beslissingen mogen nemen voor Amy. Zoals bijvoorbeeld toestemming geven voor een medische behandeling.

Minderjarig

Amy is nog minderjarig. Minderjarigen onder de 12 jaar mogen zelf niet (mee) beslissen over medische behandelingen, zoals een vaccinatie. Haar ouders moeten dit samen voor haar beslissen.

Mediation

Als Tom en Julia er samen niet uit komen, kunnen ze een mediator om hulp vragen. Op de website van het Juridisch Loket lees je meer over mediation. 

Rechter

Als mediation niet lukt of als Tom en Julia mediation niet willen proberen, dan kunnen ze ook naar de rechter gaan. Als de andere ouder namelijk geen toestemming geeft, kan de rechter ‘vervangende toestemming’ geven voor de vaccinatie van Amy. Voor zo’n procedure is een advocaat nodig.

Meer weten?

Heb je ook een vraag over familierecht of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactie.zaanstad@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag en dinsdag inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met het gratis telefoonnummer 0800-8020.