Een knappe tweede plaats voor onze jonge streekgenoot bij Jack’s Racing Days in Assen.
Een knappe tweede plaats voor onze jonge streekgenoot bij Jack’s Racing Days in Assen. (Foto: Bas Kaligis/www.racexpress.nl)

Autocoureur Sen Roodenburg uit Krommenie pakt in Assen podium

Sport

KROMMENIE/ASSEN – Autocoureur Sen Roodenburg uit Krommenie heeft afgelopen weekeinde zijn goede vorm doorgezet op het TT-circuit van Assen tijdens de Jacks’s Racing Days. Voor het oog van 75.000 toeschouwers ging de Zaankanter er in zijn Ford Fiesta voor het team van Bas Koeten Racing met een podiumplaats vandoor. 

De 18-jarige coureur, die pas aan zijn vierde raceweekeinde in de autosport begon, behaalde knap de tweede plaats tijdens de eerste race. “Het is geweldig om hier in Assen voor zoveel publiek te racen!”

Red Bull F1-bolide 

Tijdens de Spa Euro Races vorige maand op het circuit van Spa-Francorchamps won Sen op wonderbaarlijke wijze twee races. De autosportdebutant probeerde deze lijn door te zetten tijdens het drukbezochte evenement van Jack’s Racing Days, waar racefans konden genieten van een mooi gecombineerd programma met motorraces, autosport en een demonstratie van David Coulthard in een Red Bull F1-bolide.

Best spannend

Voor Roodenburg lagen er natuurlijk enkele voorbereidingen aan ten grondslag voor zijn races in het Nederlands kampioenschap van de Ford Fiesta Cup: “Vrijdag was echt de allereerste keer dat ik reed op deze baan, dus dat was op zich best wel spannend. In de eerste training reed ik naar de derde tijd, dat was heel goed vond ik zelf en in VT2 vijfde.”

Na de vrije training was het zaterdag tijd voor de kwalificatie, in de kwalificatie noteerde Sen een tijd die goed was voor de zevende stek. “Omdat de eerste vijf Belgen en de eerste vijf Nederlanders voor de eerste race omgedraaid staan kon ik vanaf pole starten.”

Fractie tekort

“De eerste race was zoals altijd weer spannend. De start was best goed en kwamen Veeti Rajala en Alan Czyz voorbij aan mijn teamgenootje Senna van Soelen. Na de safety car -periode viel Rajala wat terug en ging Czyz me voorbij. In de Ramshoek ging hij te ver naar buiten en kon ik hem mooi volgen richting de laatste bocht.” In de laatste bocht probeerde Sen nog alles op alles te zetten om Czyz van de hoogste treetje op het podium te houden, maar hij kwam net een fractie te kort. 38 honderdste! Hoewel Roodenburg nét naast de overwinning greep, was hij blij met het behaalde resultaat en zijn podiumplek.

Lastige startpositie

Roodenburg mocht een dag later wederom verschijnen in zijn wit-blauwe Ford Fiesta, ditmaal moest hij vanaf de negende positie komen. Een lastige positie om van te starten, maar Roodenburg maakte er het beste van: “Ik moest natuurlijk van ver komen, maar in de eerste ronde was ik al meteen opgeklommen naar de vijfde positie.”

ABS sloeg op hol

Helaas werd het Sen enorm lastig gemaakt om te beginnen aan een verdere opmars. De coureur die tussen Van Soelen en Roodenburg reed gooide roet in het eten: “Die man begon te glijden nadat hij Senna wilde inhalen. Hij belandde eerst in zijn zijkant en ging hij nog dwarser, vervolgens ving hij hem op en stuurde hij weer naar rechts waardoor hij me inhaalde. Mijn hele voorwielophanging was compleet naar zijn grootje. Als ik mijn stuur naar links hield, ging hij rechtdoor, zo slecht was mijn ophanging er aan toe. In Ramshoek kon ik mijn stuur gewoon recht houden, ook op het rechtste stuk kwam ik heel veel snelheid tekort. Vervolgens lekte de auto van Czyz behoorlijk wat olie waardoor ik in de Geert Timmer niet normaal kon aanremmen omdat ik over olie heenreed, de ABS sloeg dan ook helemaal op hol.” 

Het ongeluk met de Poolse-coureur vond in de eindfase van de wedstrijd plaats. De Safety Car werd de baan opgestuurd om het veld veilig over het circuit heen te loodsen, als absolute anticlimax werd de race achter de Safety Car geëindigd.

Goed gevoel

“Aan de eerste race heb ik natuurlijk een heel goed gevoel overgehouden, deze race was door het uitvallen van Czyz ook niet dramatisch. Hij heeft nu natuurlijk helemaal geen punten gescoord”, zuchtend vervolgt hij: “Ik had hier makkelijk in de top drie kunnen eindigden, terwijl ik nu P8 algemeen en P5 in mijn divisie ben geëindigd.”

Zandvoort

In het eerste laatste weekend van september mag Sen zijn opwachting weer gaan maken op het circuit van Zandvoort. Samen met de andere raceklassen uit de VRM-familie mag hij dan weer hard aan de slag. “Ik wil graag mijn sponsoren, mijn ouders, mijn opa en oma, mijn vrienden en supporters bedanken voor dit weekend!”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dieren én hun baasje in het zonnetje Algemeen 29 sep, 07:00
Afbeelding
‘We mogen best trots zijn op Zaanse industriecultuur’ Uitgaan 28 sep, 17:00
Afbeelding
Mike de Groot stopt na dertig jaar bloemenkiosk bij Vijfhoekpark Werken 28 sep, 11:20
Afbeelding
Tentoonstelling in stadhuis: Diergeneeskunde 1893-1975 Uitgaan 28 sep, 10:22
Afbeelding
Zaanstad breidt energietoeslag uit Algemeen 28 sep, 09:46
Afbeelding
Op naar gezonde en vitale medewerkers Algemeen 28 sep, 09:30
Afbeelding
Onthulling veertien struikelstenen in Zaandam Algemeen 28 sep, 09:13
Afbeelding
Week van de Zaanse Ondernemer gestart Algemeen 27 sep, 16:25
Afbeelding
Lezing: Reis van duizend mijl door China Uitgaan 27 sep, 14:22
Afbeelding
Bedevaart naar Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo Uitgaan 27 sep, 13:55
Afbeelding
Aanhanger van vrachtwagen veroorzaakt verkeerschaos in Wormerveer 112-nieuws 27 sep, 12:02
Afbeelding
Zang, fluit en orgel in Kogerkerk Uitgaan 27 sep, 11:48
Afbeelding
Kinderboekenweekfeest in Zaantheater Uitgaan 27 sep, 09:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief