‘Zolang we vrijwilligers kunnen krijgen is er toekomst voor De Zonnebloem’

Uitgaan
Gezelligheid en verbinding troef op het jubileumfeest van de Zonnebloem afdelingen Westzaan en Assendelft dat onlangs werd gehouden.
Gezelligheid en verbinding troef op het jubileumfeest van de Zonnebloem afdelingen Westzaan en Assendelft dat onlangs werd gehouden. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – “Als je het bij elkaar optelt is het inderdaad 85 jaar, maar dat zou langer zijn dan start van de Zonnebloem zelf want die was zeventig jaar geleden”, lacht Bea Tiggelman. De voorzitter van de Zonnebloem afdeling Assendelft én Westzaan is vanaf 2001 al als vrijwilliger actief voor de Assendelftse afdeling.  Sinds een aantal jaren wordt er samengewerkt met de Zonnebloem Westzaan. Laatstgenoemde bestond vorig jaar 40 jaar. Assendelft viert dit jaar de mijlpaal 45 jaar.” Vandaar dat we samen ons jubileum hebben gevierd”, vertelt Bea die tevreden terugkijkt op het jubileumfeest dat vrijdag 20 januari werd gevierd in de S.V.A. kantine.

Zaanse Zonnebloemafdelingen Assendelft en Westzaan bereiken samen mijlpalen

Ook al is er samen feest gevierd en is er sprake van één bestuur, toch gaat het om vergaande samenwerking en is er geen sprake van een fusie. “We vergaderen samen, organiseren samen activiteiten en dat bevalt heel goed”, aldus de voorzitter.

Geweldige inzet

Voor wie de organisatie niet kent: de Zonnebloem is er voor mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die hierdoor in een sociaal isolement dreigen te komen. Daarbij is het een op-en-top vrijwilligersorganisatie die helemaal door vrijwilligers wordt bestuurd. Dat geldt voor de plaatselijke en regionale afdelingen van de Zonnebloem. Maar ook voor het landelijke bestuur. Bea: “We hebben een geweldig bestuur en vrijwilligers. Er zijn mensen die zich al jarenlang voor onze afdelingen inzetten, echt geweldig.”

Steuntje in de rug

De afdelingen Assendelft en Westzaan vervullen ook anno nu een belangrijke rol voor de Zaankanters die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of gewoon wat gezelligheid zoeken, bijvoorbeeld bij de activiteiten.

“De Zonnebloem werkt net even anders dan andere Zaanse dienstverlenende organisaties. Zo is er geen contributie en gaan altijd eerst op huisbezoek bij mensen die zich aanmelden. Ben je slecht ter been, eenzaam of heb je een andere beperking; er is nooit een reden om niet met een activiteit mee te doen”, aldus Bea Tiggelman.

Uitjes en gezelligheid

Soms gaat het om gewoon een gezellige middag waar je een kaartje kunt leggen en dorpsgenoten kunt spreken. Samen de lunch kunt gebruiken om mensen te ontmoeten en eenzaamheid te doorbreken. Of samen met een vrijwilliger een wandelingetje maken. Ook zijn er uitjes. Zo staan er voor dit jaar uitjes op het programma als verse vis eten in IJmuiden, bezoek aan dierentuin Hoenderdaell in Anna Palowna, museum van de 20e Eeuw in Hoorn en een regionale boottocht. Maar ook dichter bij huis zoals samen bingo spelen in het Harmoniegebouw of A3, High Tea in Assendelft of pannenkoeken eten op de Zaanse Schans. Uitjes waarbij altijd rekening wordt gehouden met de minder valide medemens. Voor de activiteiten wordt wel een vergoeding gevraagd.

Feestavond

“Natuurlijk moesten we door corona de activiteiten beperken tot op afstand bezoekjes brengen en bijvoorbeeld kleine attenties sturen. Maar nu kan het allemaal weer. Daarom konden we ook onze feestavond houden. Het werd een groot succes en was zeer geslaagd. Onder begeleidende tonen van De Zaanse Parelvissers is zelfs de polonaise gelopen. De SVA kantine is ook een superlocatie”, meent de voorzitter.

Hoe kijkt Bea Tiggelman tegen de toekomst van de Zonnebloem aan? Blijft de organisatie nog nodig?

“Daar maken we ons wel eens zorgen om. Maar zolang we vrijwilligers kunnen krijgen is er toekomst voor De Zonnebloem. En zolang onze gasten het leuk blijven vinden wat we organiseren. Belangrijk blijft ook onze naamsbekendheid. Vandaag dat we jullie redactie hebben benaderd om ook ons jubileum onder de aandacht te brengen.”

Meer informatie

Bewoners in Assendelft die informatie willen over de Zaanse Zonnebloemafdelingen kunnen contact opnemen via een mailtje naar kornetsylvia@gmail.com en bewoners uit Westzaan via zonnebloemwestzaan@gmail.com

Zie ook: www.zonnebloem.nl/westzaan en www.zonnebloem.nl/zaanstreek-waterland

De Zaanse Parelvisser zorgden voor de polonaise tijdens het jubileumfeest.
Afbeelding