Zaans industrieel erfgoed ook dit jaar in de spotlights met Festival IFIKZ

Uitgaan
Een buiten foto-expositie waarin fotograaf Mike Bink de 'gezichten'van de werkers in de Zaanse industrie in beeld bracht was onderdeel van een vorige IFIKZ.
Een buiten foto-expositie waarin fotograaf Mike Bink de 'gezichten'van de werkers in de Zaanse industrie in beeld bracht was onderdeel van een vorige IFIKZ. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Het festival waarin het Zaanse industrieel erfgoed in de schijnwerpers staat, staat ook dit jaar op de agenda: IFIKZ. (spreek uit ‘I fiks’). In het eerste weekend van de herfstvakantie - 20 tot en met 22 oktober - komt IFIKZ met een uitgebreid en veelzijdig programma. Dat wordt begin september bekend gemaakt. 

Deze editie staat onder leiding van een nieuwe festivalleider gevonden: Christine Ravenhorst. Zij woont in Hoorn en heeft als zelfstandig ondernemer een bureau voor management in de culturele sector. Christine heeft binnen haar werkzaamheden al verschillende festivals op haar naam staan. Zo was zij gedurende vijf jaar festivalleider van het community art festival De Rode Loper in Amsterdam Oost. Met centra voor de Kunsten, Provincie en Erfgoed Brabant ontwikkelde zij het Zuiderwaterlinie Festival, het militair erfgoed dat loopt met haar vestingen en forten van Grave tot en met Bergen op Zoom.

Op Ameland gaf Christine in 2018 binnen het Leeuwarden Culturele Hoofdstad jaar samen met de Amelandse culturele organisaties een verhalenfestival vorm over de walvisvaart en walvisvaarder Hidde Dirks Kat. Naast IFIKZ zet zij haar werkzaamheden voort als projectleider van Filmhub Noord-Holland, een impuls van het ministerie van OCW om meer filmeducatie in het onderwijs te verankeren.

Christine houdt ervan om met kunst en cultuur erfgoed beleefbaar te maken. Binnen IFIKZ gaat ze graag samen met Zaanse culturele instellingen aan de slag om bewoners van de Zaanstreek de rijkdom van het Zaanse industriële erfgoed te laten ervaren.

Deze editie staat onder leiding van een nieuwe festivalleider gevonden: Christine Ravenhorst.