Genieten van unieke Zaanse beelden op Festival Zaanstad 50 jaar op Film

Uitgaan
Mart Pot (links met drone in zijn hand) en Niek Mannes hopen op 24 maart veel bezoekers te mogen ontvangen in de Stoomhal en ze op het filmfestival laten kennismaken met de kwaliteit die de Videoclub Zaanstreek Noord biedt.
Mart Pot (links met drone in zijn hand) en Niek Mannes hopen op 24 maart veel bezoekers te mogen ontvangen in de Stoomhal en ze op het filmfestival laten kennismaken met de kwaliteit die de Videoclub Zaanstreek Noord biedt. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – Ondanks dat de club slechts vijftien leden telt, is de kwaliteit van hun werk zo groot dat het resultaat moeiteloos in het journaal zou passen als nieuwsitem. ‘Heb je nog even tijd om een stukje van filmblok D te zien? Dat is de film over de bouw van de nieuwe Zaanbrug’ , zegt secretaris Mart Pot wervend als het professioneel gefilmde resultaat laat zien. De Videoclub Zaanstreek Noord toont tijdens het Filmfestival Zaanstad 50 jaar op Film deze, en nog veel meer prachtige films over bekende Zaanse onderwerpen. Liefhebbers van kostelijke hedendaagse én historische Zaanse beelden; zet zondag 24 maart in de agenda en kom genieten in de Stoomhal in Wormer.

‘De tijd van ‘stomme film’ in Super 8 geschoten is echt voorbij’

Oké, de Stoomhal is gevestigd aan het Pakhuisplein 44 in Wormer. Dat is niet in Zaanstad. Terwijl het stadsjubileum wel aanleiding is voor het filmfestival. “De Stoomhal is ons tweede clubhuis”, licht voorzitter Niek Mannes toe. “We komen wel in de oneven weken samen in buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer. Dat is wel in Zaanstad. Maar dankzij onze goede contacten met de Stoomhal kunnen we daar de kosten laag houden.”


De Stoomhal. 

Uniek Zaans filmfestival

De club bekostigd het festival zelf, dus zonder één cent subsidie van de gemeente Zaanstad. En met slechts vijftien leden die jaarlijks acht tientjes contributie betalen, hou je weinig geld in kas over om bijvoorbeeld reclame te maken voor het filmfestival. En dat is heel jammer, want de films op het festival zijn het meer dan waard om op 24 maart van 10.00 tot 16.00 uur te gaan zien. Voor de entree hoef je het niet te laten: voor slechts 4 euro kun je de hele dag genieten van unieke Zaanse filmbeelden.

Hoe heeft het bestuur de vier filmblokken - van ieder 45 minuten – samengesteld?

“Gelukkig hadden we al wat ervaring doordat we als club hebben meegewerkt aan de jaarlijkse IFIKZ festivals. Verder hebben we gezocht naar mooie films uit ons eigen archief, het gemeentearchief en bij andere filmclubs”, aldus de voorzitter.

De gevonden films zijn eerst ‘gepeld’ om de mooiste beelden eruit te halen, voorzien van bijpassende muziek en strak/snel eigentijds gemonteerd. Zo is er een prachtige mix van unieke Zaanse films samengesteld.


De bouw van de nieuwe Zaanbrug is anderhalf jaar door de leden van de club gevolgd waarbij het resultaat in een aparte film te zien is op 24 maart.  

Eerste AH reclame

“Met juweeltjes als de eerste Albert Heijn reclame, het Bischoff tegeltableau (het beroemde warenhuis dat ooit op de hoek Westzijde/Stationsstraat in Zaandam stond-red.) , een voormalige bedrijfsleider vertelt over de ‘Verkademeisjes’ tot en met een korte film over ‘Het mysterie van Wormer’. Ja, we dwalen soms af van het thema 50 jaar Zaanstad. Maar ja, de Zaanbrug is ook half Wormer en half Zaanstad”, lacht Mart Pot.

Vier filmblokken

Er zijn vier thematisch blokken gemaakt met titels als Typisch Zaans, Zaanse Verhalen en Zaanstad in Bedrijf. Met historische films over bekende Zaanse fabrieken als de blikfabriek van Krommenie (Verblifa), Boon cacao, de houthandel in Zaandam, de Artillerie Inrichting (A.I./Hembrug) tot en met een actuele film over de bouw van de nieuwe Zaanbrug.


Filmen met een drone hoort er vandaag de dag gewoon bij. 

Filmen met drones

“Met daarin een kort stukje historie over bijvoorbeeld de brug in de tijd dat er nog tol werd geheven. We hebben anderhalf jaar beelden geschoten van de aanleg, ook ’s nachts en met eigentijdse middelen als drones. Ook een filmtip is De Dood van een Pettenbaas. Een gespeeld drama dat zich afspeelt op molen Het Prinsenhof in Westzaan gedur ende de stormramp van 1916. Het verhaal is geschreven door Hans Kuyper en door onze club verfilmd”, licht de voorzitter toe.

Nieuwe leden welkom

Het is zeer knap dat er door een club met zo weinig leden zoveel unieke Zaanse films zijn gemaakt of samengesteld in dit filmfestival.

“We hopen natuurlijk ook dat we met dit festival nieuwe leden aantrekken. Videofilmen is een geweldig mooie hobby. Zeker in deze tijd waarin je met moderne middelen kunt werken. De tijd van de ‘stomme film’ in Super 8 geschoten is echt voorbij. Bij ons maak je kennis met een veelzijdige en creatieve hobby. We helpen elkaar in het maken van filmproducties (waar soms wel 400 uur werk in gaan zitten), het maken van een verhaal tot technische zaken als geluid, belichting, montagetechniek”, aldus Niek Mannes.


Leden in actie bij het maken van een opname. 

Hoog niveau

De leden mogen dan een jaartje meer op de levensteller hebben, en nieuw bloed in de filmclub is zeer welkom, het niveau is minstens zo hoog als de gemiddelde leeftijd. “We maken al jaren films die bij de beste veertig van ons land behoren. Zo delen we onze kennis - en verdiepen die ook verder - door contacten met negen andere videofilmclubs in Noord-Holland. We mogen dan amateurfilmers zijn, ons niveau doet niet onder voor het hoogste in Nederland”, meent Mart Pot.


Heerlijk nostalgisch beeld van hoe de Zaanbrug er ooit uitzag.   

Clubavonden in De Lorzie

Mart Pot: “ We komen op de dinsdagavond in de oneven weken bijeen in De Lorzie. Wie interesse heeft, kom gewoon eens kijken. Op de clubavonden bespreken we producties en er zijn soms ook gastsprekers. Dit alles speelt zich af in een gezellige, ontspannen sfeer. We zijn vanaf 19.30 uur in het buurtcentrum te vinden. Of kijk op onze website https://videoclubzaanstreeknoord.nl. Of stuur een mailtje naar info@videoclubzaanstreeknoord.nl “


Spotprent uit de tijd toen er tol werd geheven op de Zaanbrug. 

Nog beter: kom 24 maart naar De Stoomhal, maak kennis met de leden en geniet van 10.30 uur (start voorstelling) tot 16.00 uur voor een luttel bedrag van schitterende Zaanse filmbeelden. “Je kunt zelfs de hele dag blijven kijken, maar dan ga je wel met ‘vierkante ogen’ naar huis”, besluiten de bestuursleden vrolijk.

De Stoomhal.
Leden in actie bij het maken van een opname.
De bouw van de nieuwe Zaanbrug is anderhalf jaar door de leden van de club gevolgd waarbij het resultaat in een aparte film te zien is op 24 maart.
Filmen met een drone hoort er vandaag de dag gewoon bij.
Spotprent uit de tijd dat er tol werd geheven op de Zaanbrug.
Heerlijk nostalgisch beeld van hoe de Zaanbrug er ooit uitzag.