Eén mega opschoondag in Alkmaar

Algemeen

ALKMAAR - Het wordt één mega opschoondag. Alle Alkmaarse opruiminitiatieven werken zaterdag 23 maart - Landelijke Opschoondag - samen met honderden inwoners tegelijkertijd zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Doel is het record van grootste stadsschoonmaak van Nederland vestigen.

Gaby van Wonderen van Love Not Waste is de initiator van de Alkmaar City Cleanup, die ondersteund wordt oor Stadswerk072. Gaby: "Alkmaar is de afgelopen jaren een voorloper geworden bij het aanpakken van zwerfafval. Er zijn zoveel bijzondere projecten in de stad actief. In de Alkmaarse straten, buurthuizen en op de grachten. Zaterdag 23 maart willen we alle krachten bundelen tijdens Alkmaar City Cleanup en op één dag met zoveel mogelijk mensen, zoveel mogelijk zwerfafval verzamelen. We vragen iedereen om mee te doen en dat kan op heel veel verschillende plekken in de stad. Zo kun je aan de slag in Park de Hout, het stationsgebied, bij diverse wijkcentra en in de binnenstad."

Schoonmaakfeestje

Een van de bijzondere deelnemende locaties is de Plastic Recycle Werkplaats Kooimeer. Daar wordt wekelijks zwerfafval verzameld en recycle-ideeën uitgewerkt met kinderen uit de buurt. Tijdens de Landelijke Opschoondag kun je hier de apparaten van de werkplaats uitproberen en is er een expositie van kunstwerken te zien. Voor een grote groep is dit ook het startpunt om lopend in de wijk in of met een SUP-board op het water schoon te maken. In de Mare is de Plastic Politie deze dag actief met een grote groep kinderen. Alkmaar Sport organiseert met de Alkmaarse sportverenigingen een schoonmaak rondom sportpark de Meent en zwembad de Hoornse Vaart. "Er zijn zowel schoonmaakacties in de ochtend als in de middag en op alle locaties wordt er een feestje van gemaakt. De koffie, thee en limonade staat klaar na het schoonmaken. Ook zijn er prijzen te winnen voor de teams die het meeste afval verzamelen", vertelt van Wonderen.

Afsluiting

Love Not Waste organiseert 's middags vanaf 15:00 uur de grote afsluiter in de binnenstad. Na een cleanup wandeling van een uur worden de eindresultaten van alle acties bij elkaar opgeteld en de prijswinnaars bekend gemaakt. De organisatie hoopt met Alkmaar City Cleanup het recordaantal deelnemers en kilo's zwerfvuil te vestigen en daarmee de grootste stadsschoonmaak van de Landelijke Opschoondag te worden. De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon en wordt in het hele land gehouden.

Schoon Alkmaar

Stadswerk072 is zelf ook actief bezig om het zwerfafval in Alkmaar aan te pakken en juicht dit initiatief van van Wonderen toe. Rob Petersen (programmamanager Schoon Alkmaar): "Wij vinden het belangrijk dat alle Alkmaarders zich bewust zijn van zwerfafval en dat een schone leefomgeving veel prettiger is en ook nog beter voor het milieu. Door 23 maart in de hele gemeente zichtbaar te zijn laten we zien hoeveel zwerfafval er ligt en dat we daar met z'n allen verantwoordelijk voor zijn."

Aanmelden

Inwoners die mee willen doen aan de Alkmaar City Cleanup kunnen zich aanmelden via de website van Stadswerk072: www.stadswerk072.nl/schoon-alkmaar. Daar vind je alle informatie over de activiteiten van Stadswerk072 en een link naar alle schoonmaakacties van de Alkmaar City Cleanup via www.supportervanschoon.nl/alkmaar. Je kunt er ook je eigen schoonmaakactie aan toevoegen. Bij het aanmelden van een actie kunnen ook opruimmaterialen aangevraagd worden.


Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zanger en gitarist Paul van Kessel in De Brouwerij Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Stedelijk Museum Alkmaar: ‘Voor het eerst een tentoonstelling die over één specifieke plantage gaat’ Cultuur 28 nov, 21:01
Afbeelding
Goud voor elfjarige Olivia Voskuijl Algemeen 28 nov, 15:44
Afbeelding
Theatervoorstelling Mensenkinderen in première Algemeen 28 nov, 15:28
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Brons op WK trampolinespringen synschroon Algemeen 28 nov, 14:58
Afbeelding
Groots Alkmaar over Gastvrijheid Algemeen 28 nov, 14:51
Afbeelding
Kerstconcert Grootkoor Alkmaar met Henk Poort Algemeen 28 nov, 14:30
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 28 nov, 14:21
Afbeelding
Sam van Etten sluit af in Egypte en Rosmalen Algemeen 28 nov, 13:55
Afbeelding
Angels zingt Winterwarmte Algemeen 28 nov, 13:42
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Wat je kunt verwachten van een PowerPoint designer Algemeen 27 nov, 15:19
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief