Geen eerste spijker, wel aftellen naar 8 October

Algemeen
Dit jaar geen eerste spijker, wel aftellen naar 8 October. (Foto: Photographer:Kees Kuijper)
Dit jaar geen eerste spijker, wel aftellen naar 8 October. (Foto: Photographer:Kees Kuijper)

ALKMAAR - Deze week had de 8 October Vereeniging eigenlijk de eerste spijker moeten slaan. Zes weken voor 8 October is dit traditioneel hét begin van Alkmaars Ontzet en de start van de voorbereidingen voor de grote middagoptocht. Dit jaar gaan de reguliere festiviteiten niet door en wordt er dus geen eerste spijker geslagen, maar het aftellen naar 8 October is wel begonnen, want het feest barst straks zeker los. Het wordt alleen ONTZETtend anders.

Rob Kossen, voorzitter van de grote middagoptocht, zou de bouwers en belangstellenden normaliter toespreken met een peptalk. Niet geheel onnodig, want vanaf dat moment spenderen de bouwers nog heel wat uren in de hal voor de mooiste praalwagens. Voor het slaan van de eerste spijker werden bijzondere gasten uitgenodigd, zoals Marietje van Rossem en Piet Bruinooge (burgemeesters), Cees de Boer (oud-voorzitter van de vereeniging), Lidewij de Koekoek (oud-directeur Stedelijk Museum) of Willem Borst (kaasvader). Altijd weer een spannend moment. Raakt ‘ie ‘m of raakt ‘ie ‘m niet?!

Dit jaar geen eerste spijker, maar de 8 Otcober Vereeniging houdt iedereen via Instagram en Facebook op de hoogte van alle ontwikkelingen. Nog 34 nachtjes slapen. Dan barst het ONTZETtend anders feest los. Meer Alkmaar Ontzet op de pagina hiernaast.