Groen licht voor traditioneel Alkmaar Ontzet

Algemeen
Groen licht voor een tradioneel Alkmaar Ontzet.
Groen licht voor een tradioneel Alkmaar Ontzet. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Alkmaar Ontzet gaat in zijn vertrouwde vorm door. De Vereeniging heeft groen licht gegeven voor de voorbereidingen voor een meer traditionele viering.

Dat betekent een ‘ja’ voor onder andere de optochten, muziekspektakels, de Minikoraal en natuurlijk de zuurkoolmaaltijd. In overleg met de gemeente Alkmaar is er voor gekozen om de toekomst positief te benaderen. Vorig jaar heeft de Vereeniging veel programmaonderdelen moeten schrappen, maar ook evenementen in een ander jasje gestoken. In sommige gevallen is dat jasje zo goed te bevallen dat verwacht wordt dat het programma niet alleen oude vertrouwde evenementen zal laten zien, maar zeker ook evenementen in een nieuwe of in de aangepaste uitvoering die vorig jaar zo succesvol was.

Ontzetontbijt

Het Ontzetontbijt voor het basisonderwijs is hèt voorbeeld van een ongekend succesvol nieuw jasje. Hoe het ontbijt dit jaar vorm gegeven wordt, is natuurlijk nog even afwachten. De uitdaging van een corona-proof programma werd een mogelijkheid om decennia-oude en nieuwe tradities te mixen.

Zin in

“Wij hebben er ONTZETtend veel zin in om weer met de voorbereidingen te starten van een, in de basis, traditionele viering”, zegt Frits Westerkamp, voorzitter van de 8 October Vereeniging. “Het stappenplan van de overheid om na de zomer weer naar een samenleving te gaan waar mensen weer in grote getalen bijeen kunnen komen om bijvoorbeeld een feest als Alkmaar Ontzet te vieren en de huidige ontwikkelingen, geven ons genoeg vertrouwen. Natuurlijk blijven de coronamaatregelen leidend en worden daarom door ons samen met de gemeente Alkmaar op de voet gevolgd. Maar omdat veel traditionele evenementen een lange voorbereidingstijd kennen, moesten we nu al een beslissing nemen. Dan is afschalen dan wel vormgeven met inachtneming van dan geldende Covid maatregelen, als dat nodig blijkt te zijn, gemakkelijker dan opschalen. Dat is voor veel evenementen simpelweg niet mogelijk. Maar de Alkmaar Ontzet viering van 2021 wordt hoe dan ook weer gedenkwaardig.”