Steenbreek-avonden in wijkcentra

Algemeen
Stenen eruit, groen erin.
Stenen eruit, groen erin. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Hortus Alkmaar houdt onder de naam Steenbreek Alkmaar - in opdracht van de gemeente - activiteiten voor tuinbezitters met als doel ‘stenen eruit, groen erin!’. Zo vinden er van 12 tot en met 18 april tijdens ‘De week van de groene Tuin’ tuinavonden plaats in diverse wijkcentra.

Met Steenbreek acties roept Hortus de Alkmaarse tuinbezitters op om stenen in de tuin te vervangen voor groen. Met meer groen worden tuinen aantrekkelijker voor insecten en vogels en leveren ze een bijdrage aan de leefbaarheid in de straat en wijk. Minder stenen zorgt ervoor dat water uit steeds vaker voorkomende piekbuien gemakkelijker wegzakt. Groene tuinen houden de buurt in hete zomers bovendien koeler.


Tuinavonden 

Tijdens de tuinavonden kunnen tuinbezitters inspiratie en ideeën opdoen van hovenier en tuinprofessional Jeanine Jonker. Er zijn twee thema’s: de eetbare tuin en de diervriendelijke tuin. Bezoekers ontvangen praktische tips over de inrichting van je tuin, de bodem, het onderhoud en plantenkeuze. De avonden zijn op: 

  • 12 april - Wijkcentrum Daalmeer – eetbare tuin 
  • 13 april - Wijkcentrum De Rekere – diervriendelijke tuin
  • 14 april - Wijkcentrum Mare Nostrum – eetbare tuin 
  • 21 april - Huis van de Wijk Alkenhorst – diervriendelijke tuin
  • 18 mei – Wijkcentrum De Oever – diervriendelijke tuin
  • 19 mei – Buurthuis Overdie Ontmoet – eetbare tuin, kruiden 

De avonden starten om 19.30 uur en zijn gratis toegankelijk. Aanmelden is wel nodig. Alle informatie over de tuinavonden staat op www.hortusalkmaar.nl/steenbreek.

Tuintegelteller 

Alkmaarders die hun tuintegels voor groen planten vervangen maken kans op een tuinbon ter waarde van 25 euro. Geef het aantal tegels dat door groen is vervangen door via steenbreek@hortusalkmaar.nl. De actuele score kun je vinden op de Tuintegelteller op www.hortusalkmaar.nl/steenbreek. In mei kun je op zeven plekken in Alkmaar je tuintegel omruilen voor een gratis plantje. Kijk op de website voor data en locaties.