Vergroening in de Cabeljaustraat.
Vergroening in de Cabeljaustraat. (Foto: aangeleverd)

Zes vergroende locaties Alkmaar

Algemeen

ALKMAAR - Een groep bewoners fietste woensdag 11 mei langs zes vergroende plekken in de gemeente Alkmaar. De groep heeft in het afgelopen jaar gewerkt aan méér biodiversiteit in de stad. Het programma Groen Kapitaal in de Buurt was daarbij de grote stimulans. Hierin zijn niet alleen ideeën bedacht door de bewoners, maar ook zelf uitgevoerd.


In juni vorig jaar was de aftrap met een ideeënavond voor bewoners. Er kwamen allerlei suggesties op tafel: van geveltuintjes tot aan bloembakken of minituintjes rondom bomen. Hieruit zijn een aantal groene ideeën door de bewoners zelf verder uitgewerkt en gerealiseerd, ze kregen daarbij ondersteuning vanuit het programma. Met elkaar werden nu de eindresultaten per fiets van dichtbij bekeken. Bij de Wijkboerderij Alkmaar eindigde de fietsroute en werden de resultaten nabesproken en gevierd. Wethouder groen, Robert te Beest reikte aan de betrokken bewoners een informatiebordje uit die zij trots bij hun eigen groen initiatief kunnen plaatsen. Wethouder Te Beest: “Het is heel waardevol dat onze inwoners mee willen denken en zich ook daadwerkelijk inzetten om Alkmaar te vergroenen met goede initiatieven. Het komt ten goede aan de leefomgeving en draagt bovendien bij aan de biodiversiteit en de klimaatadaptatie. Met hun resultaat en opgedane ervaring kunnen zij ook andere bewoners inspireren.”


Gerealiseerde groene initiatieven

De bewoners van de Cabeljaustraat hebben de straat vergroend door de boomspiegels te vergroten en tegels uit brede delen van de stoep te halen. Er zijn nieuwe groenstroken aangelegd met vaste bloeiende planten die goed zijn voor insecten. Buurtbewoners bij de Van de Veldelaan realiseerden een ecologische strook in de brede berm langs het water, een oase voor insecten. Door bloemen in te zaaien en bloeiende struiken en bomen aan te planten is er van het vroege voorjaar tot en met de herfst stuifmeel en nectar beschikbaar. Ook is er een schelpenpad en een takkenril van wilgen aangelegd. In de Zandersbuurt zijn prachtige lange plantenbakken geplaatst en beplant. De bewoners van de Lindelaan vergroenden hun straat met een 32 meter lange geveltuin, stoeptegels zijn hier vervangen door mooie planten. In de Hooftstraat is een brede geveltuin aangelegd en zijn kleurrijke bloemen geplant tussen het bestaande groen. Aan de Blanchefloerstraat is het bestaande groen ook verrijkt, met eetbare planten en kruiden. Een kleine oase voor insecten, vogels én de bewoners.

Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van het programma Groen Kapitaal in de Buurt. Landschap Noord-Holland, IVN Noord-Holland en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland bedachten het programma. 

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alkmaar

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Yvanka de Reus flikt het: als eerste meisje naar EK bouwtimmeren Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Spring over het water van de Nieuwlandersingel Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Boeren blokkeren A9 en rijden naar politiebureau Alkmaar 112-nieuws 27 jun, 19:50
Afbeelding
Evenement rond elektrisch rijden in Dijk en Waard voor herhaling vatbaar Partnerbijdrage 27 jun, 17:50
Afbeelding
Yuna en Lina Uljee pakken medailles op het NK Algemeen 27 jun, 16:16
Afbeelding
Undercover politieauto aangereden 112-nieuws 27 jun, 15:03
Afbeelding
Collectie Elvis-museum naar Beatlesmuseum Algemeen 27 jun, 15:00
Afbeelding
Meedenken over programma Alkmaar Ontzet 450 jaar Algemeen 27 jun, 12:53
Afbeelding
Meisje aangereden op rotonde Bergerweg 112-nieuws 27 jun, 12:49
Afbeelding
Keti Koti centraal in Alkmaar Algemeen 27 jun, 12:44
Afbeelding
Kunst in dorpskerk Grootschermer Algemeen 27 jun, 11:31
Afbeelding
Van bloedheet naar kletsnat op Indian Summer festival Algemeen 26 jun, 14:24
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief