Een prachtig gezicht, duizenden hardlopers door het centrum van de stad.
Een prachtig gezicht, duizenden hardlopers door het centrum van de stad. (Foto: aangeleverd)

‘Ouderwets’ avondje Alkmaar City Run by night

Algemeen

ALKMAAR - Het was weer ‘ouderwets’ gezellig tijdens de Alkmaar City Run by night op woensdagavond 25 mei. Maar liefst 9.000 hardlopers renden door de historische binnenstad van Alkmaar. Toen de schemer viel stond de kaasstad op zijn kop: deelnemers waren uitgedost met lichtjes, supporters stonden juichend langs de kant en bewoners kwamen massaal naar buiten om de lopers aan de 5 en 10 km een warm hart toe te dragen. De traditionele Swinging Night zorgde ook dat na de finish de voetjes nog lang van de vloer gingen in de Alkmaarse horeca. Sportorganisatie Le Champion kijkt terug op een zeer succesvolle editie.

Rennen in de schemer bij een fraai verlichte Waagtoren. (Foto: aangeleverd)

De toekomstige hardlooptalenten kwamen als eerste in actie tijdens de Alkmaar City Run by night. Maar liefst 800 kinderen stonden aan de start van de Rollebol Kids Run over 800 of 1.600 meter, samen met mascotte Rolly de Bol. Om 20.45 uur begon de schemering te vallen en kwam de sfeer er goed in met de opzwepende muziek bij de warming-up van de 5 km deelnemers. Het startschot werd gegeven door burgemeester Anja Schouten.

Burgemeester Anja Schouten opent de Alkmaar City Run. (Foto: We make it Spark B.V.) 

Om 21.30 uur gaf hoofdsponsor All4running het startschot voor de deelnemers aan de 10 km. De meer dan 30 lichtacts werden spectaculairder en ook de deelnemers gaven licht. Op iedere hoek van de straat stond een band of dj en de horecapleinen waren gezellig druk. Vrolijke beats klonken door de straten en de speciaal ingerichte cheeringzones zorgden voor een extra boost bij deelnemers richting de finish. Na de finish bleef het nog lang gezellig in de sfeervolle binnenstad. Deelnemers en supporters proostte op hun prestatie en danste tot in de late uurtjes bij Swinging Night.

Winnaars Choukoud en Tekle 

Tijdens de 10 km vond ook de officiële wedstrijdloop plaats. De wedstrijd werd gewonnen door Khalid Choukoud, Nederlands kampioen op de marathon, in een tijd van 29.48, voor Kristof van Malderen (32.13) en Remyo Tielsema (32.38). Dat betekende een verbetering van het parcoursrecord uit 2015 (Michiel de Ruiter, 30.22) bij de mannen voor de Alkmaar City Run by night.  Bij de vrouwen zegevierde Fanos Tekle in 36.21 minuten, zij wist de 10 km wedstrijd maar liefst 3 keer eerder te winnen. Bij de vrouwen werd Nina van Diepen (39.05) tweede en Dieuwertje Bax (39.14) derde. Bij de Business Run 5 km ging de eerste prijs naar de 10 snelste lopers van Tata Steel uit IJmuiden. Bij de Business Run 10 km stonden drie Alkmaarse bedrijven op het podium. All4running werd eerste, gevolgd door de Praktijk en Rabobank.

De wedstrijd werd gewonnen door Khalid Choukoud. (Foto: We make it Spark B.V)

Opbrengst Jeugdfonds Sport Alkmaar

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar is het officiële goede doel van de Alkmaar City Run by night. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige donatie doen aan dit goede doel. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar zet zich in voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar, waarvan de ouder(s) een minimum inkomen hebben. Dit fonds maakt het voor de kinderen mogelijk om lid te worden van een sportvereniging. Uit handen van Huub Driessens (vicevoorzitter Le Champion), nam Robert Eenhoorn (ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Algemeen Directeur van AZ) de cheque in ontvangst. Een bedrag van maar liefst € 3.000,- werd er opgehaald voor dit goede doel.

Warming up voor de kidsrun. (Foto: We make it Spark B.V.)

Editie 2023
De negende editie van de Alkmaar City Run by night vindt plaats op woensdagavond 17 mei 2023. De inschrijving opent in het voorjaar van 2023. 

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alkmaar

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Automobilist in sloot langs A7 112-nieuws 24 jun, 06:13
Afbeelding
Burgemeester Anja Schouten: ‘Kom maar op met dat tweede jaar!’ Algemeen 23 jun, 14:55
Afbeelding
Podium Victorie omgetoverd tot jazzlcub Algemeen 23 jun, 13:52
Afbeelding
Festival Move The City trekt de wijk in Algemeen 23 jun, 13:29
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Het huwelijk is briljant Algemeen 23 jun, 07:21
Afbeelding
Cyberagenten werven op basisschool DURF Algemeen 22 jun, 11:27
Afbeelding
Shoppingmarkt terug van weggeweest Algemeen 22 jun, 09:20
Afbeelding
Vijftig jaar IJssalon De Mient Algemeen 22 jun, 09:12
Afbeelding
Zwembad Hoornse Vaart: een hele dag zwemplezier! Algemeen 22 jun, 09:00
Afbeelding
De hele zomer super unieke uitjes bij Hortus Alkmaar Algemeen 22 jun, 08:23
Afbeelding
Één gewonde bij ongeval N508 112-nieuws 21 jun, 19:24
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief