Rudi van de Wint in Stedelijk Museum Alkmaar

Algemeen
Werken van Rudi van de Wint in De Nollen.
Werken van Rudi van de Wint in De Nollen. (Foto: Rudi van de Wint)

ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar presenteert van 4 juni tot en met 30 oktober een overzichtstentoonstelling van Rudi van de Wint. Het is de allereerste overzichtstentoonstelling die volledig is gewijd aan deze bijzondere kunstenaar. 

Rudi van de Wint is misschien wel de onbekendste bekende kunstenaar van Nederland. Miljoenen mensen zagen immers zijn enorme werken in de Tweede Kamer dagelijks live op televisie.
Bovendien is het Nederlandse landschap gelardeerd met zijn werken. Denk aan de omstreden “tong van lucifer” langs de A6 in Flevoland en de Velden van Nevel bij Hoogeveen die postuum door zijn zoons zijn gerealiseerd.
Van de Wint werd in 1942 in Den Helder geboren en na jaren in Amsterdam te hebben gewoond streek hij weer neer in de marinestad om aan zijn magnus opus te werken: De Nollen, het landschap als kunstwerk. Daar overleed hij plotseling in 2006. Zijn erfgenamen hebben vervolgens het stokje overgenomen om zijn levenswerk af te maken.  

Over de tentoonstelling

Met de tentoonstelling introduceert Stedelijk Museum Alkmaar haar bezoekers in het werk van Rudi van de Wint en de belangrijkste stukken daarin. De tentoonstelling biedt een inzicht in de ontwikkeling van zijn oeuvre en de reikwijdte daarvan.
Stedelijk Museum Alkmaar presenteert Rudi van de Wints conceptuele werk, zijn schilderijen, zijn sculpturen en de modellen daarvan. Dit allemaal vormt de opmaat voor zijn magnus opus: De Nollen in Den Helder, het landschap als kunstwerk.
Een wandeling door De Nollen leidt langs grote stalen sculpturen, langs bouwsels waar je van licht naar donker, via een ondergrondse toegang, weer in een lichte ruimte komt. Het is een wereld van elementaire beelden die al eeuwenlang hetzelfde zijn.

Beeldenroute

Aansluitend aan de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers een beeldenroute door het Noord-Hollandse landschap volgen. De route die per auto, fiets of zelfs in delen lopend is af te leggen geeft een overzicht van zijn kunstwerken in de openbare ruimte.   

Meer informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl