Rob Kossen in actie tijdens het slaan van de eerste spijker.
Rob Kossen in actie tijdens het slaan van de eerste spijker. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Alkmaar Ontzet spijkerhard van start

Algemeen

ALKMAAR - De ceremoniële ‘eerste spijker’ is geslagen, Alkmaar Ontzet 2022 komt eraan! De bouwteams van de Grote Middagoptocht verzamelden zich 28 augustus – samen met het bestuur van de 8 October Vereeniging en tientallen andere vrijwilligers – voor dit symbolische startschot van de voorbereidingen. Na twee jaar creatief roeien met de beschikbare riemen staan de seinen weer op groen voor een écht Ontzetfeest! 

Ongewone klanken op bedrijventerrein Laanenderweg, geproduceerd door de muzikanten van Vive les Gueux. Zij bezorgden de vrijwilligers een extra warm welkom bij de entree van de Alkmaar Ontzet-hal. Geen tranen van ontroering, daar zijn de mensen van de 8 October Vereeniging wat te nuchter voor. De zin om te beginnen straalde er overduidelijk wél vanaf. En vooruit, een beetje kippenvel dan toch bij bestuursvoorzitter Frits Westerkamp, die in zijn openingswoord ook 2023 even aanstipte, als Alkmaar 450 jaar victorie gaat vieren. Maar eerst alle aandacht voor de komende festiviteiten en dat zijn er dit jaar weer heel wat.

Kleurrijk Ontzetfeest

Gerard Kuijper, de nieuwe commissievoorzitter van de Grote Middagoptocht, had de eer om de hamer voor het slaan van de eerste spijker te overhandigen aan zijn onlangs afgetreden voorganger, Rob Kossen. Een taak die bij Kossen natuurlijk in ervaren handen was. Met een aantal rake slagen zat de spijker er muurvast in. Een veelbelovende start! De ceremonie werd – hoe kon het ook anders – afgesloten met het zingen van het Alkmaars Stedelied. Het klonk als een klok. Daarna konden de aanwezigen met een biertje in de hand de nieuwe ontwerpen van de optochtwagens bekijken. Het Ontzetthema is dit jaar ‘Kleurrijk’ en dat bleek wel uit de tekeningen en de eerste contouren van een aantal wagens waaraan al is gewerkt. Zonder de details nu al weg te geven: het wordt een vrolijke optocht van blikvangers.

Zin in bouwen

Zoals gezegd: de bouwers staan te trappelen, of ze er nu voor de derde of dertigste keer aan beginnen. De handen jeuken na twee jaar nietsdoen. Timmeren, beschilderen en samen een wagen opbouwen en aankleden, dáár doen ze het voor. En dus werden de ontwerpen deze avond serieus bestudeerd en de eventuele knelpunten besproken. Die kunnen overigens ook op een niet-technisch vlak liggen. Zo brak de coördinator van de kledingcommissie zich nog het hoofd over een aantal uitzonderlijke figurantenoutfits. Inmiddels heeft ze carnavalsverenigingen hierbij om hulp gevraagd. Met een dosis creativiteit en doorzettingsvermogen wordt elke hobbel zo meestal wel genomen. Het zegt iets over de mentaliteit van deze vrijwilligers.

Nieuw dak

Over een maand moeten de wagens af zijn, want dan is het 8 oktober – op zaterdag, dus een vrije dag voor de meeste Alkmaarders. Prettig om te weten dat de werkzaamheden in de Alkmaar Ontzet-hal plaatsvinden onder een nieuw dak. Mocht het de dagen voor 8 oktober nog stevig gaan regenen, dan staan de wagens in ieder geval droog. 


Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Kennemerwaard: 'Het gebruik van boeken is een middel, niet een doel op zich' Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Witry als lichtend voorbeeld Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Huys Auerhaen: een museum vol interieurschatten Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Aanrijding verkeersplein rotonde Kooimeer 112-nieuws 1 feb, 14:21
Afbeelding
Peter Swidde in Kruithuisje Algemeen 1 feb, 13:40
Afbeelding
Fikse boetes moet drugsdealers afschrikken Algemeen 1 feb, 12:54
Afbeelding
Beschermde status voor Oostwijk Algemeen 1 feb, 11:15
Afbeelding
Flexibiliteit om pieken in opvang aan te kunnen Algemeen 1 feb, 11:02
Afbeelding
Alkmaar City Run by night: rennen en swingen Algemeen 31 jan, 16:36
Afbeelding
Hermes Ahmadi in De Groene Zwaan Algemeen 31 jan, 16:21
Afbeelding
Automobiliste schept jongen op elektrische step 112-nieuws 31 jan, 15:27
Afbeelding
Donatie van € 8.063 voor Jeugdfonds Algemeen 31 jan, 10:08