‘Alles in Malawi zet je eigen luxe leven in een nieuw perspectief’

Algemeen
Colette en René uit Oudorp in Malawi.
Colette en René uit Oudorp in Malawi. (Foto's: aangeleverd)

ALKMAAR - Nog even en dan zit het tijdelijke leven in het Afrikaanse Malawi er voor Colette en René uit Oudorp er weer op. Twee maanden lang wilden ze hun kennis en kunde inzetten om een kleine, maar positieve voetafdruk achter te laten in een Afrikaans project. Gewoon iets goeds voor de wereld terugdoen omdat hun wiegjes in Nederland stond en daardoor alle kansen kregen. Het werd een bijzonder avontuur.

Een voorstelrondje. Colette is verpleegkundige en eigenaar van peukuit.nl, dat mensen helpt te stoppen met roken. René is trainer/coach op het gebied van het verbeteren van bedrijfsprocessen. Halverwege juli vertrok het stel uit Oudorp naar het Afrikaanse Malawi. “Na een korte zoektocht kwamen we uit bij Matunkha in Malawi”, zegt Collette. “Een centrum met ongeveer twintig verschillende programma’s, gerund door en eigendom van Malawiërs, gefinancierd door de de Stichting Matunkha in Nederland en begeleid door een Nederlands stel ter plaatse. Hier kunnen we allebei onze expertise inzetten. Zo geef ik klinische lessen aan de verpleegkundigen en heb ik inmiddels een leefstijlprogramma ontwikkeld. Preventie is heel belangrijk in Malawi, want in het ziekenhuis liggen wil je hier liever niet. René helpt om de kantoren op te knappen, de processen te beschrijven en vooral de archivering op orde te hebben. Hij maakt het werk makkelijker voor de medewerkers.”


Geen benzine

René: “Hier werken is vooral erg leuk omdat je werk direct impact maakt. Je ziet het resultaat voor je ogen. Dat is mooi, maar ook een uitdaging. Geen dag loopt zoals gepland. Elektriciteit is er slechts zestien uur per dag en je weet nooit wanneer je wordt afgeschakeld. De steriele gazen waren in het ziekenhuis plotseling op. Dan wordt er simpelweg even niet geopereerd. Soms is er geen benzine en ligt alle transport tijdelijk stil. Je moet dus kunnen improviseren. We wennen daar trouwens wel erg snel aan, wat dat betreft is het een goede les voor ons. We horen bijzondere verhalen, vaak traumatisch. De mensen blijven lachen, dat dan weer wel. Ze klagen niet en nemen het leven zoals het is. Daar kunnen we in Nederland erg veel van leren!”


Meestal een warme douche

Colette en René beleefden een paar bijzondere maanden. “We hebben het vaak over de ‘full experience’. Want om te ervaren hoe het is om in Malawi of een ander Afrikaans land te verblijven willen we zoveel mogelijk de cultuur beleven”, vervolgt Colette. “Dus heeft René een kip geslacht, aten we het lokale gerecht Nsima en lopen we zelf naar het dorp voor inkopen. Maar hoe dan ook, we ervaren flarden van wat de mensen hier echt meemaken. Wij slapen in redelijke huisjes, eten doorgaans westers georiënteerd en hebben meestal een warme douche. Feitelijk hebben we dus helemaal geen ‘full experience’ en beleven het leven hier vanaf de zijkant. Toch smaakt het wel naar meer, dus we gaan ons beraden hoe we dit kunnen gaan voortzetten. Waar we het meest aan moesten wennen? René had bijvoorbeeld moeite met het lagere tempo. De haast en onrust die we in Nederland ervaren, is hier niet nodig. Dat bleef wel lang in zijn systeem. Daar wen je snel aan en missen het totaal niet. Net als de ratrace, de polarisatie en de manische meningenmachine. Zoveel mensen lijken zo ontevreden in Nederland. Als je in een andere cultuur leeft, dan begrijp je daar niets meer van. We zijn verrast dat je snel went aan weinig luxe, al zou een goede kop koffie, vers brood en een heerlijk bed zo op z’n tijd wel lekker zijn.”


Overleven

René: “We kunnen als nuchtere Nederlanders echt wat van deze mensen leren. Het gaat hier om ‘samen’. Mensen in Malawi leven met en voor elkaar. Je moet wel, wil je kunnen overleven. En dat je echt kunt consuminderen. Je hebt niet zoveel nodig als je denkt. We hebben twee maanden mogen leven in een heel andere cultuur, met een rustiger tempo. We hebben impact bereikt en mensen laten lachen. Alles in Malawi zet je eigen leven in het luxe en rijke Nederland in een nieuw perspectief. We kijken ernaar uit om onze familie en vrienden weer te zien. Waar we niet naar uitkijken is de ratrace die weer gaat beginnen. Net als de klagers. Want echt, mensen. Nederland kan beter, maar het is best oké!” 

Wil je meer weten over het avontuur van Colette en René? Kijk dan op www.coredaily.nl