Herdenkingsconcerten in Allemanskerk en Sint Laurentiuskerk

Algemeen
Het programma bestaat uit muziekwerken van Mendelssohn en Fauré.
Het programma bestaat uit muziekwerken van Mendelssohn en Fauré. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/OUDKARSPEL- Vrijdag 28 oktober is er om 20.00 uur een herdenkingsconcert in de  Allemanskerk in Oudkarspel. De Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord in Alkmaar vormt maandag 31 oktober om 20.00 uur het onderkomen voor een herdenkingsconcert.

Het programma bestaat uit muziekwerken van Mendelssohn en Fauré, muziek voor orgel en koor. Voor dit concert is een groot gemengd koor samengesteld: Canticum Novum uit Alkmaar en Cantamus uit Hoofddorp. Samen met Bobbie Blommesteijn (sopraan), Daniël Golossov (bas-bariton) en Jaco van Leeuwen (organist) vullen deze kerken met prachtige klanken. Met dit concert wordt de tijd herdacht die achter ons ligt en waarin veel verdriet is ervaren door de gevolgen van de coronapandemie. Velen hebben familieleden verloren, vrienden, kennissen. Vaak kon alleen afscheid worden genomen in gebrekkige omstandigheden. In de muziek van dit concert wordt gedacht aan de mensen die er niet meer zijn.

Eerste deel

In het eerste deel van het concert klinken drie werken van Mendelssohn: Verleih uns Frieden, een smeekbede om vrede, Hear my Prayer, een intens gebed. De vele afwisselingen tussen solo en koor zijn gebaseerd op de Anglicaanse koortraditie. En Psalm 42, hoop en wanhoop wisselen elkaar af in deze psalm. Na de pauze het Requiem van Gabriël Fauré. Een requiem is een mis die in de katholieke kerk wordt opgedragen aan de doden. Requiem betekent rust. In Fauré’s werk is ‘t het begin en het einde.

De entree voor de concerten bedraagt € 17,50. Voor Oudkarspel kunnen kaarten worden gereserveerd via rblont@gmail.com en 0634176952. Voor Alkmaar kunnen belangstellenden kaarten reserveren via info@alkmaarsecuyperskerk.nl Kaarten kunnen ook worden gekocht aan de ingang van de kerken. In Oudkarspel kan worden gepind.