Elke woensdagmiddag mogen kinderen via Leergeld Alkmaar een vernieuwde fiets uitzoeken.
Elke woensdagmiddag mogen kinderen via Leergeld Alkmaar een vernieuwde fiets uitzoeken. (Foto: aangeleverd)

‘Ieder kind moet mee kunnen doen’

Algemeen

ALKMAAR - Rodi Alkmaar publiceert regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar.

Stichting Leergeld Alkmaar

Interview: Maarten Schiphorst

Voor veel gezinnen is het een flinke uitdaging om de eindjes aan elkaar te knopen. En door alles wat er momenteel in de wereld gebeurt, zal dat de komende jaren alleen maar lastiger worden. Nu al groeit 1 op de 9 kinderen in Nederland op in armoede. Daardoor kunnen veel kinderen tussen de 6 en 18 jaar vaak niet of onvoldoende meedoen. 

Stichting Leergeld Alkmaar helpt gezinnen met kinderen tussen de 6 en 18 jaar uit de gemeente Alkmaar bij de aanschaf van onder meer een fiets of laptop. Deze ondersteuning wordt toegekend aan huishoudens met een minimum inkomen (tot 120 procent) of in de schuldhulpverlening. Leergeld Alkmaar is drie jaar geleden van start gegaan. Eerst met het verstrekken van gratis fietsen en laptops aan schoolgaande kinderen. Maar het pakket breidt zich inmiddels aardig uit. Zo stelt Leergeld Alkmaar het softwarepakket SQULA beschikbaar, is er de schoolspullenpas en zijn ze intermediair voor Stichting Jarige Job en het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Zes aanvragen per dag

‘’De behoefte aan deze ondersteuning is groot’’, zegt coördinator Petra. ‘’Vorig jaar konden we 180 kinderen helpen. Dit jaar zijn dat er al ruim 300. We zijn vooral een aanvullende hulp, maar omdat we bij mensen thuis komen voor een intakegesprek, signaleren we achter de voordeur vaak meer problemen. Dan wijzen we ze ook op andere hulp bij financiële problemen. Soms gaat het andersom en komen mensen via bijvoorbeeld een bewindvoerder of schuldsanering bij ons terecht. Op dit moment ontvangen we zo’n zes aanvragen per dag. En dat is goed, want ieder kind moet mee kunnen doen. Dat is ons credo.’’

Leergeld Alkmaar is er alleen voor gezinnen in de gemeente Alkmaar. Petra: ‘’Het zou fijn zijn als er in ons omringende gemeenten eveneens een afdeling van Leergeld komt. Want ook daar is de behoefte aan ondersteuning groot. Bovendien zouden we op de radar willen komen bij ZZP’ers. Want voor die groep is het financieel ook niet altijd geweldig. Het is echter een groep die zich niet makkelijk bij ons meldt. Trouwens, vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. ’’

Aanmelden?

Aanmelden voor hulp van Leergeld Alkmaar kan via een aanvraagformulier op de site of via doorverwijzing. Dit jaar worden zo’n 350 kinderen blij gemaakt met hulp vanuit Leergeld Alkmaar, zoals schoolspullenpassen, fietsen en laptops tot verjaardagsboxen, SQULA-leerprogramma’s en sportbijdragen.

www.leergeldalkmaar.nl

Afbeelding
Alkmaar een woonwijk rijker Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Motorrijder rijdt van dijk en raakt gewond 112-nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Rijbewijs ingenomen na aanrijding op parkeerplaats 112-nieuws 4 feb, 11:40
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
Waardijk nieuwe hoofdsponsor Wandel4daagse Alkmaar Algemeen 3 feb, 13:01
Afbeelding
Familievoorstelling 'Wolfgang het Wonderjong' Algemeen 3 feb, 11:30
Afbeelding
Every Brilliant Thing van Het Nationale Theater in TAQA Theater De Vest Algemeen 2 feb, 16:45
Afbeelding
Met de Texelse boot naar AZ: de lange route van Kasper Boogaard Algemeen 2 feb, 16:10
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Je zal als jonge vrouw maar te horen krijgen dat je borstkanker hebt Algemeen 2 feb, 15:23
Afbeelding
Lezing Wilde bijen Algemeen 2 feb, 14:40
Afbeelding
Valentijnswandeling Algemeen 2 feb, 14:23
Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 2 feb, 14:10